Pénzügy

Már nem fél a kölcsöntől a magyar

Úgy tűnik, az elhalasztott vásárlásokat lassan merjük megejteni, és a millió forint körüli személyi hiteltől már nem idegenkedünk.

Öt éve nem látott csúcsot értek el a hitelfelvételek: egyre többen, egyre több kölcsönért folyamodnak a pénzintézetekhez. A felvett átlagos személyi kölcsön összege meghaladja az egymillió forintot. A Cetelem ügyfeleinek meghatározó többsége online igényel személyi kölcsönt.

Egyre többen érdeklődnek a K&H személyi kölcsön iránt is. Folyamatosan nő az igénylők és felvevők száma is. A felvett kölcsön átlagos összege pedig 20 százalékkal megnőtt az utóbbi hónapokban, az ügyfelek átlagosan 800 ezer forintos kölcsönt kérnek és kapnak, amit harmaduk lakásfelújításra költ.

Erre figyeljen

Lendületet kapott a hitelezés

A magyarok 2014 májusában 10,92 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint. A növekvő hitelfelvételi kedv szakértők szerint összefügg azzal, hogy a gazdasági válság kitörése óta először javult a lakosság hangulata Európában, és a magyarok is optimistábban nyilatkoznak kilátásaikról, mint az elmúlt években, fogyasztásaikat is növelni tervezik – derült ki a Cetelem Körkép 2014 legfrissebb adataiból.

Az emelkedés jelentősnek mondható, hiszen a gazdasági válság és a devizahitel-törlesztés nehézségei miatti bizalomvesztés megfontoltságra intette az embereket. És anyagi biztonságuk érdekében inkább elhalasztották a nagyobb befektetést igénylő terveket. A trend azonban most megfordult: öt éve nem volt ilyen magas a hitelfelvételek összege, mint 2014. májusban.

Újra merünk kölcsönt felvenni

„Jó hír, hogy az emberek egyre jobban bíznak abban, hogy munkahelyük megőrzésének, kiadásaik stabilizálódásának köszönhetően a felvett kölcsönt vissza tudják fizetni. Egyértelműen ez magyarázza, hogy újra mernek hitelre vásárolni, kölcsönt felvenni” – mondta Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója, aki nemcsak a hitelt felvevők számának növekedését, hanem a felvett hitel összegének emelkedését is pozitív jelenségnek tartja. A felvett személyi kölcsön összege ugyanis már átlagosan az egymillió forintot is meghaladja náluk.

De mire elég egymillió?

Az ilyen összegű kölcsönt ügyfeleik közül a legtöbben (az igénylők mintegy fele) lakásfelújításra, otthonuk megszépítésére fordítják. Ha új lakásra nem is tudnak költeni, ennek az összegnek a segítségével mégis minőségi változást érhetnek el közvetlen környezetükben: új burkolatot kaphat a fürdőszoba, lecserélhető a konyhabútor, a nyílászárók, korszerűvé válhat a fűtési rendszer.

Szintén sokan (a kölcsönért folyamodók egytizede) finanszíroznak autóvásárlást a kölcsönből. Egymillióból ha új autót nem is kapni, de egy jó állapotú használt kocsi kényelmesen kijön belőle.

Ügyfeleik közül egyébként egyre többen (már 62 százalék) folyamodnak kölcsönért online: az interneten beérkezett igénylések száma megduplázódott a tavalyi évhez képest.

Lakásfelújítás a sláger

Vélhetően hosszabb ideje halogatott vásárlásokat, elhalasztott célok megvalósítását is segítik azok a személyi kölcsönök, amelyeket a K&H-nál vettek fel az utóbbi hónapokban, ahol 20 százalékkal nőtt meg a felvett kölcsön átlagos összege. Futamidőben a 4 év a leggyakoribb.

„ A tavaszi, nyári lakásfelújítási időszak még érezteti hatását a személyi kölcsönöknél. A felvevők 30 százalékánál az otthon felújítása volt a cél, az ügyfeleink 17 százaléka pedig az autóvásárláshoz szükséges összeget egészített ki személyi kölcsönnel. Családi esemény megszervezéséhez, korábbi adósság rendezéséhez 11-12 százalék kérte a kölcsönt, és ugyanennyien költötték tartós fogyasztási cikk vásárlására is” – részletezte a bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, Bába Ágnes.

Ezért népszerű

„Korábbi kutatásaik szerint a gyors és egyszerű igénylési folyamat a legfontosabb az ügyfeleknek. Népszerű, mert nincs szükség ingatlanfedezetre, így könnyebb hozzájutni, hiszen ez a kölcsönigénylési folyamatot is jelentősen felgyorsítja. Fontos még a kiszámíthatóság, fix törlesztőrészlettel könnyebben tudják tervezni a családi költségvetést” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik