Pénzügy

Ez durva – 200 százalékos adóbírság!

Egyre többször alkalmazza az adóhatóság ezt a duplázó büntetést. Akire kiszabják, annál összességében több lehet a bírság, mint az adóeltitkolással szerzett bevétel.

Az adóelkerülő magatartások fokozott szankcionálására 2012. január elsejétől szabhat ki a NAV 200 százalékos adóbírságot. Az alap (általános) egyébként 50 százalék, ezt megelőzően pedig legfeljebb a meg nem fizetett adó 75 százaléka lehetett pluszban a büntetés. Az adószakértő tapasztalata szerint egyre gyakrabban fog ilyen vastagon a revizorok ceruzája.

A szándékos adóelkerülést büntetik vele

A 200 százalékos az adóbírságot akkor szabhatják ki, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze. Méghozzá azért, mert ezek a tevékenységek arra utalnak, hogy az adózó kimondottan olyan irányú tevékenységet végzett, amelynek eredménye az adóeltitkolás, elkerülés.

Bukta a teljes bevételét

S hogy mit is jelent ez a 200 százalékos adóbírság, amit a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda Kft. szerint egyre sűrűbben szabnak ki? A példának felhozott esetben egy lakáskiadóról van szó, aki nem jelentette be tevékenységét a NAV-nak, és nem is vallott be utána adót. Nyilván szándékosan. Ami eléggé jellemző, egyes becslések szerint a lakáskiadások 80 százaléka is feketén mehet.

Ha bejelentette volna a tevékenységet az illető, akkor 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót kellett volna fizetnie (mert egymillió forintnál több volt az éves bevétele). Tehát a bevétel 30 százaléka az elmaradt adó (adóhiány). És ennek dupláját szabták még ki rá a 200 százalékos adóbírsággal. Ami már az eltitkolt bevétel 90 százalékát jelentette. És mivel még mulasztási bírságot is kapott, összességében több lett a befizetendő köztartozása, mint amennyi pénzt egyáltalán beszedett. Durva nem?

És persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy támogatjuk a fekete lakáskiadást, és más adócsalást. Csupán érzékeltetni szerettük volna, milyen mérhetetlenül sokat kockáztat manapság, aki tilosban jár, és elkapják a revizorok.

Egyre többször szabják ki a 200 százalékot

A NAV-tól megkapott adatok szerint a bevezetés évében nem igazán alkalmazták még a duplázó adóbírságot. Tavaly azonban már fokozatosan nőtt a 200 százalékos büntetések száma, azonban az adóhivatali ellenőrzések számához képest kimutatható aránya továbbra is elenyésző volt.

2013 első félévében a határozatok mindössze 1 százalékánál alkalmazták a súlyos szankciót. Az év végére azonban ez az arány megduplázódott. És azóta is nő. Az idei első félévben már elérte az 5 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik