Pénzügy

Bombaüzlet lehet a lakáskiadás

Egyre többen vásárolnak befektetési céllal lakást, illetve azért, hogy ki is adják. Az egyetemek környékén nagyobb eséllyel tudnak kiemelt hozamot elérni.

A lakáspiac 2014-es első féléves teljesítménye több mint 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért tranzakciószámot – derül ki az Otthon Centrum (OC) elemzéséből. Az ingatlanos cég szerint a növekedés mögött részben befektetési célú vásárlások állnak, ahol a befektetők a jövőbeli áremelkedés reményében, illetve kiadási céllal vásárolnak.

Ponthúzás után

Ez utóbbit az egyetemisták albérletkeresése is aktuálissá teszi, de a bérlői kereslet az elmúlt években tőlük függetlenül is bővült. Számításaik szerint a lakáskiadásból az idei első féléves árakkal és bérleti díjakkal számolva tíz évre vetítve évi 7-8 százalékos hozamot is el lehet érni.

Csábító biznisz

Hogy a 7-8 százalékos hozam teljesüljön, ahhoz fontos hosszabb időszakra tervezni – jegyzik meg. Hiszen nem ritka, hogy egy-két hónapig is üresen áll a kiadási célú ingatlan. És az így kieső bevételeket csak hosszabb távon lehet úgy pótolni, hogy a befektető hozamelvárása is teljesüljön. Szintén a hosszú táv mellett szól, hogy bár a kereslet már érezhetően erősödött a lakáspiacon, stabil árnövekedésre inkább 2-3 éves időtávon lehet számítani.

Arra is adtak támpontot, hogy hol (Budapest, nyugati/keleti országrész, Pest megye), milyen típusú ingatlannal milyen hozamok várhatóak. Ezek szerint a legkisebb, átlagos 6,78 százalékos hozam a fővárosi használt, 40 négyzetméteres téglalakásoknál várható 10 évre. A legnagyobb, átlagban 8,11 százalékos pedig a Pest megyei használt 100 négyzetméteres tégla házaknál.

A várható hozamok meghatározásánál egyébként azzal számoltak, hogy a tulaj saját erőből vásárol (hitel nélkül) és tíz évre bérbe adja a lakást, majd a végén értékesíti. Figyelembe vették a különböző ügyintézési, karbantartási díjakat és a fizetendő adót is. A bérleti díjnál és az ingatlannál pedig csak a reálérték tartásával számoltak, vagyis az inflációnak megfelelő, 3 százalékos növekedéssel.

Ez is előfordulhat

Egyetemistáknak is jó befektetés lehet

A 7-8 százalékos hozam a jelenlegi kamatkörnyezetben nagyon kecsegtető, ezért is tapasztaljuk, hogy egyre többen vágnak bele kiadási célú lakásvásárlásba.

Visszatérőben például az a gyakorlat is, amely 2009-et megelőzően nem volt ritka: a szülők ismét elkezdtek lakást vásárolni az egyetem vagy főiskola miatt elköltöző gyermeküknek.

Az OC szerint főleg Budapesten jellemző, hogy szülők ilyen céllal keresnek lakást gyereküknek. Tapasztalták ezt már a ponthatárok kihirdetése előtt is, és arra számítanak, hogy a tendencia tovább fog erősödni.

A XIII. kerületben például többen kerestek újszerű egy-, vagy másfél szobás lakásokat leendő egyetemista gyermeküknek. A XI. kerületben pedig  nem ritka, hogy panellakást vásárolnak a gólyáknak, gyakran többszobásat. Így a többi szoba kiadásával társakra és bevételre is szert tehet a gyerekük.

 Fotó: Thinkstock

Nőnek a bérleti díjak

Az is bátoríthatja a hezitálókat, hogy az ingatlanos cég tapasztalatai szerint a bérleti díjak az elmúlt években (2011 óta) ha apró lépésekben is, de folyamatosan növekedtek. A bérelt használt téglalakások átlagos négyzetméterára a legmagasabb, jelenleg átlagosan 1460 forint. Ezt követik a használt téglaházak (1110 forint/négyzetméter) és a használt panellakások (1090 forint/négyzetméter).

Az Azénpénzem.hu táblázatából szintén az látszik a Duna House adatai alapján, hogy számos egyetem környékén jelentősen emelkedtek tavaly óta a bérleti díjak. Igaz, ennek ellenkezőjére is akad példa.

Az OC-nél egyébként úgy érzékelik, hogy nő a kereslet a kiadó lakásokra.

Ennyi lehet a bérleti díj

A Duna House kigyűjtése szerint a kisebb, 30 négyzetméteres lakásokat Budapesten az egyetemi kerületekben 52-61 ezer forintért van esély megszerezni, vidéken pedig 30-50 ezer forint között.

A duplája ekkorákat pedig 71-107 ezer forint közötti havi díjért tudják kivenni a diákok a fővárosban, vidéken pedig 48-66 ezer forint között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik