Pénzügy

Kínába készül az OTP

Először képviseleti irodát nyit a magyar bank Pekingben, hogy felmérje a terepet.

Az OTP Bank megerősítette a Napi.hu információját, amely szerint a legnagyobb magyar bank képviseleti irodát nyit Kínában. A Magyar Nemzeti Bank nemrég megadta ehhez az engedélyt is. Ez alapján a bankképviselet várhatóan 2014. novemberében kezdi meg működését.

A pekingi iroda egyelőre csak piackutatással foglalkozna – válaszolta az OTP Bank a Napi.hu érdeklődésére. A pénzintézet a képviselet révén alaposan meg szeretné ismerni a Kínában zajló gazdasági folyamatokat. A távlati cél a távol-keleti terjeszkedés, amit azzal indokolnak, hogy ezekben az országokban a következő évtizedekben lényegesen magasabb lesz a gazdasági növekedés, mint Európában.

Az OTP-vel kapcsolatban évek óta felmerül, hogy akár Ázsiában terjeszkedjen. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója két évvel ezelőtt a Reutersnek a kínai terjeszkedéssel kapcsolatban azt mondta, hogy ez reális lehetőség, ha a piaci környezet is alkalmas lesz erre. Azt is hozzátette, hogy Kína ugyanakkor túlságosan nagy falat lenne az OTP-nek, még egy-egy tartománya is túlságosan nagy ahhoz, hogy a bank ott teljes szolgáltatási palettával induljon, de azt nem lehet kizárni, hogy az OTP egyes szolgáltatásokkal megjelenjen Kínában.

Az OTP utoljára a 2000-es évek első felében terjeszkedett. Jelenleg az OTP Bankcsoport Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban tevékenykedik leányvállalatain keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik