Pénzügy

Akik most tutira jól járhatnak

Nagy dilemma a lakástulajdonosoknak, hogy most adják-e el az ingatlanukat, vagy várjanak-e még vele. Van néhány tippünk.

A Balla Ingatlanirodák az ingatlanpiaci helyzetet vizsgálta az eladók és a vevők szempontjából is. Kíváncsiak voltak rá, hogy most már számíthatunk-e emelkedő ingatlanárakra, valamint arra is, hogy a vevőknek érdemes-e megkockáztatniuk egy lakásvásárlást, és ha igen, hol?

Másfelől, sok ingatlantulajdonos teszi fel magának mostanában azt a kérdést, hogy eladja-e most a lakását, vagy jobb döntés lenne még kivárni néhány évet egy jobb ár reményében. Ők ugyanis eddig a csökkenő lakásárak miatt nem léptek, viszont élethelyzetük változása miatt egyre feszítőbb lehet az igény, hogy kisebb vagy nagyobb lakásba költözzenek. Közülük nem kevesen bizonytalanok, nem tudják mi a helyzet most az ingatlanpiacon, és mit hoz a jövő.

Nagy lakást érdemes venni

Sokan teszik függővé döntésüket a lakáshitelesek ügyében születendő intézkedésektől, többen áremelkedésre számítanak, de akadnak olyanok is, akik további árcsökkentést várnak a banki kényszerértékesítések hatására – mondta el a cég tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos. Ő viszont az elkövetkező fél-egy évben nem számít semmiféle változásra az ingatlanpiacon, sem az áraknál, sem pedig az adásvételek számánál.

Mint fogalmazott: “az áremelkedésnek keresleti oldali nincs megalapozottsága, és a piac jelentősebb elmozdulásához a puszta, gazdasági alapokat nélkülöző érzelmi alapú spekuláció kevés.”

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jól járhat az ingatlaneladással az, aki egy kisebb méretű lakást ad el, és egy nagyobbat vásárol helyette. Mégpedig azért, mivel a kis- és nagyméretű ingatlanok értéke közötti rés most kisebb, mint korábban. Hosszabb időtávon pedig az értékek növekedésnek indulnak majd, és akkor az eltérés várhatóan ismét nagyobb lesz a nagyobb méretű ingatlanok javára.

Ha vásárolna…

A kis lakások piacán van élet

Az előbbi kijelentés oka az, hogy még mindig a kisméretű, tehát olcsóbb ingatlanokat keresik leginkább a vevők Budapesten és az agglomerációban is. Társasházi lakásoknál a 8-12 millió forintos ingatlanokat, míg családi házaknál 18-22 millió forintosakat. A korábbi években lebecsült, kisméretű, használt lakások presztízse mára nagyot nőtt az ingatlanvásárlók szemében, mivel sokak – főként a hitelcsapdába került újrakezdők – számára ezek megvétele jelenleg az egyetlen reális lehetőség, hogy lakástulajdonhoz jussanak – tette hozzá.

Mindez azt is jelenti, hogy az ingatlaneladók közül most azok vannak könnyű helyzetben, akik kis lakást próbálnak értékesíteni. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hol helyezkedik el a lakás. Csak azoknak a nagyvárosoknak az ingatlanpiaca élénk, ahol komoly a gazdasági aktivitás, van számottevő ipari termelés. Ilyen Budapesten kívül például Kecskemét, Győr és Debrecen. Más területeken viszont – még a nagy lakosságszámú nagyvárosokban is – minden ingatlanpiaci szegmensben a pangás jellemző.

Az új lakásoknál hiányzik a bizalom

Érezhető a növekvő kereslet az újépítésű lakások iránt is. Ennek azonban részben az az oka, hogy nincs megfelelő kínálat, mivel kevés az új beruházás, a 4-5 éves projektekben viszont mára már csak a rosszabb adottságú lakások maradtak. Ezért az egyre nagyobbra duzzadó kielégítetlen igény miatt lehet azt érezni, hogy fokozott az érdeklődés az új lakások iránt – magyarázta.

A szakértő arra is rámutatott, hogy mindezek mellett kialakult a bizalomhiány ebben a szegmensben, aminek sajnos van valós alapja. Egyrészt azért, mert kevés a jó nevű, jó referenciákkal rendelkező, megbízhatónak tekinthető, bizonyítottan jó minőségben dolgozó, tőkeerős ingatlanfejlesztő, aki hosszú távon gondolkodva maradandót szeretne alkotni. Másrészt pedig több esetben korábban megrekedt, rossz múltú fejlesztések indulnak újra, jelentős hitelállománnyal, kisebb-nagyobb bizonytalanságokkal, és nem feltétlenül átlátható beruházói struktúrával.

A vevőknek ilyen tényezők mérlegelésével kell dönteni, hogy egy projekt korai szakaszában beszállnak-e egy komolyabb vételárrészlettel a lakásvásárlásba, vagy kivárnak egy magasabb készültségi fokig, mely időpontban viszont a jobb adottságú lakások már elkeltek.

A nagy kérdés: hova tart a piac?

Összességében szerinte az ingatlanpiacon mérsékelt élénkülést lehet érzékelni a 2009-2010-es szintekhez viszonyítva, viszont a válság előtti állapothoz képest továbbra is nagyon gyenge a mozgás.

Balla Ákos nem is számít arra, hogy a válság előtti szintet elérné az adásvételek száma. Ugyanakkor reálisnak látja, hogy a jövőben a mostani forgalom a duplájára növekedjen, ugyanis az a szint felelne meg a lakosság valós lakhatási igényeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik