Pénzügy

Ilyen profin lophatják le a bankszámlákról a pénzt

A lopott kártyaadatokkal átlagosan 12 másodpercenként követnek el egy-egy csalást a világban. Egyre nagyobb üzlet van benne, és nehéz védekezni ellene.

Változott a csalók világa is, már jobbára nem a magányos hekkerek állnak a bankkártya-adatlopások mögött, hanem igen jól szervezett nemzetközi bűnbandák – derül ki az Index.hu írásából. Pontról pontra megmutatják, hogyan is működik az online csalás, és milyen könnyen tudnak belőle rengeteg pénzt kiszedni, akik erre szakosodnak.

Magyar sztori

Olajozott

A cikk szerint egyébként az adatokhoz bárki hozzájuthat a neten pár dollárért, ha tudja, mit kell keresni. És aztán teljesen átlagosan költhet a bankkártyával bármilyen vásárlásra, hiszen minden információja megvan hozzá. Világszinten 12 másodpercenként történik egy-egy ilyen típusú tranzakció. Az USA-ban tavaly már 800 milliárd forintnak megfelelő összegű kárt okoztak a bankkártyacsalók, vagyis a teljes forgalom 1 százalékát lopták el. Magyarország szerencsére még nem kifejezetten célpont a csalóknak, a mediterrán régió annál inkább.

A lap megfogalmazása szerint azért is annyira csábító a dolog, mert ha ügyesen csinálják, nagyobb üzlet lehet, mint a drogkereskedelem. Annak ellenére is, hogy időnként azért lekapcsolnak egy-egy nagyobb szervezetet. A csalás méreteit jól jelzi, hogy az egyik ilyen ügynél 1,1 millió darab bizonyítottan eladott kártyaadattal vádolták a bandát.

Akaratlanul is

A cikkből azt is megtudhatjuk, hogy a csalók mostanában újfajta módon emelik le a pénzeket. Már nem terméket vesznek, hanem inkább nagy értékű, gyorsan felhasználható szolgáltatást, például repülőjegyet. Ami azt jelenti egyben, hogy ha valaki akciós repjegyet vásárol, akkor könnyen lehet, hogy rajta keresztül realizálják éppen a csalást. Amiért elvileg nem felelős. De mégis előfordulhat, hogy lerángatják a repülőről, hogy jól kikérdezzék, honnan is van a jegy.

A csalások legnagyobb vesztesei egyébként a neten bankkártyát elfogadó kereskedők, mert a bankok általában rajtuk verik le az összegeket, amit megtérítenek az ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik