Pénzügy

Ma küldik a pénzt a takarékos nyugdíjasoknak

Legkésőbb a jövő héten kiviszi a postás a nyugdíjakat a bedőlt orgoványi takarékszövetkezet ügyfeleinek.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság várhatóan ma indítja a nyugdíjak utalását a bedőlt orgoványi takarékszövetkezetnél számlát vezető nyugdíjasoknak, így legkésőbb a jövő hét első felében megérkeznek az ellátások az érintettek részére – ígérte a nyugdíjfolyósító pár nappal ezelőtt.

Ezúttal mindenkinek postán utalják a havi nyugdíjat, mivel az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet nyugdíjas ügyfelei csak így juthatnak járandóságukhoz, hiszen a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság számításai szerint mintegy 2800 nyudíjast érint az ügy.

A körmendi takarék is bedőlt

Nincs mit tenni, várni kell

A Magyar Nemzeti Bank július 4-én közölte, hogy visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből az orgoványi takarékszövetkezetet. A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-étől felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. 


A takarék ügyfeleinek és betéteseinek egyelőre semmilyen teendőjük nincsen, mindenről időben értesítést kapnak majd – mondta Binder István. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerint a jegybank, a felügyeleti biztosok, a Takarékbank Zrt., a szövetkezeti integráció és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) azon dolgoznak, hogy a betétesek rendezett körülmények közt, minél hamarabb hozzájuthassanak követeléseikhez.

Soltvadkert pénze elúszott

30 millióig nincs baj

A takarékszövetkezet betéteseit kettős betétvédelmi és garanciarendszer védi: a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állományátruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az OBA a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján, mondta Binder István.

Az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseit várhatóan augusztus elején kártalanítják, a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében – közölte Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkára.

Türelmes a NAV, besegít a Posta

Az adóhatóság méltányosan jár majd el azokkal a számlatulajdonosokkal, akik a történtek miatt nem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek. 
A tervek szerint az érintettek a jelenlegi egymillió forintos értékhatár felett is vehetnek majd fel pénzt a postákon. A Takarékbank vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként nyújthat rendkívül kedvezményes, áthidaló pénzügyi megoldást azoknak a rászorulóknak, akik ezzel a szolgáltatással élni kívánnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik