Pénzügy

Devizahitel: 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztés

Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, hogy ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz majd.

A devizahiteleseknek nem kell semmit tenniük, a parlament megtesz helyettük mindent – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte a pénteki devizahiteleseket segítő törvénynek és a parlament szeptemberi munkájának köszönhetően januárra a devizahiteleseknek olyan forinthitelük lesz, melynek törlesztője és kamata a mostaninál 25-40 százalékkal is kevesebb lehet úgy, hogy még a tőke is csökken. Ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz.

Rogán Antal azt mondta, hogy a végtörlesztők is kaphatnak vissza pénzt, hiszen a Kúria és a parlament döntései értelmében jó esélyük van rá, hogy nyerjenek a bíróságon a bankok ellenében. „Csak annyit kérünk a bankoktól, hogy a tisztességtelenül keletkezett hasznot tolják vissza” – tette hozzá a frakcióvezető, aki komoly ellenállásra számít a pénzintézetek részéről, de – mint mondta – ehhez már hozzászoktak, felkészültek rá. Szerinte a szocialisták mostani módosítói is azt bizonyítják, hogy a baloldal továbbra is a bankok oldalán áll.

Az állam vállalhatja a terhek egy részét

A Fidesz frakcióvezetője nem zárta ki, hogy az állam vállalja a terhek egy részét a devizahitelek forintosításánál, hiszen a végtörlesztésnél és az árfolyamgátnál is ez történt. Rogán Antal arra számít, hogy a bankok mindent megtesznek majd azért, hogy ne kedvezményes árfolyamon történjen meg a forintosítás.

A politikus emlékeztetett rá, azt kérték a kormánytól, hogy őszig tárgyaljon a bankokkal, és alakítson ki egy olyan konstrukciót, amiben a parlament dönthet a devizahitelek forinthitellé alakításáról. Ez decemberben történne meg. A Fidesz politikusa arról is beszélt a P8 című műsorban, hogy 20 százalékon vásárolhatja fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozandó úgynevezett rossz bank a bedőlt követeléseket.

A Fidesz frakcióvezetője a devizahiteleseket segítő törvény elfogadása után a döntést valódi igazságtételnek nevezte a devizahitelesek által elszenvedett sérelmekért cserébe. A Kúria június 16-i jogegységi döntésében kimondta: a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető, az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik