Pénzügy

Kartell miatt vizsgálják az ingatlanos cégeket

A GVH eljárást indított a Duna House és az Otthon Centrum ellen, mivel a gyanú szerint összebeszélnek egymással.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. július 3-án eljárást indított a Duna House Franchise Kft.-vel és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft.- vel szemben. Ennek első lépéseként a vállalkozások székhelyén helyszíni kutatást tartottak a hivatal munkatársai. (Utóbbit a versenytörvény előzetes bírósági jóváhagyáshoz köti.)

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy az országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítők között 2013-ban olyan együttműködés jött létre, amelynek keretében egyes megbízások mindkét hálózat értékesítői számára elérhetővé és értékesíthetővé váltak, illetve az érintett ingatlanok mindkét cég weboldalán megjelentek.

Drágább jutalékok?

A GVH gyanítja, hogy a megállapodás következtében a két ingatlanközvetítő szolgáltatási feltételei – az érintett megbízásoknál –, így különösen az alkalmazott jutalékok egységessé válhattak, ami azok emelkedéséhez vezethetett. A vállalkozások közötti együttműködés hosszabb távon alkalmas lehet továbbá arra, hogy a két vállalkozás piaci részesedését az ingatlanközvetítői piac eladói oldalán jelentősen továbbnövelje, kiszorítva a versenytársakat. A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Félév múlva kiderül

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Otthon Centrum: nyilvános és törvényes a megállapodás

Az Otthon Centrum közleményében megerősítette, hogy a GVH vizsgálói megkeresték a társaságot, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy – mint ahogy az a GVH közleményében is szerepel–, „az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette”. Az Otthon Centrum a GVH-val maximálisan együtt kíván működni, véleménye szerint nem követett el jogsértést.

Az Otthon Centrum és a Duna House együttműködése több mint egy éve indult, mely mind az ügyfelek, mind a szakmai közönség számára nyilvános volt. Az Otthon Centrum a Duna House Franchising Kft-vel kialakított együttműködésen kívül Együttműködő Partneri Programja keretében mintegy 230 másik ingatlanközvetítő céggel kötött az Otthon Centrum kizárólagos megbízásaira vonatkozó értékesítési megállapodást, amelynek célja, hogy az OC részére adott kizárólagos megbízásokat a cég minél nagyobb sikerrel és gyorsabban értékesítse. A Duna House-al kialakított együttműködés biztosítja az Otthon Centrum vevő ügyfelei számára a minél szélesebb ingatlankínálatot.

Az együttműködés megkezdése óta az együttműködés által érintett kizárólagos megbízások tekintetében az Otthon Centrum által érvényesített átlagjutalék nem változott. Az Otthon Centrum számára továbbra is kiemelten fontos, hogy ügyfeleit minél magasabb színvonalon és minél kedvezőbb ár-érték arány mellett szolgálja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik