Pénzügy

Már fizethetünk az első magyar e-pénzzel!

A június elején startolt Bariont már több mint egy tucatnyi helyen fogadják el: fizethetünk vele többek között sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért vagy éppen ágyneműért. Kérdés, hogy milyen széles körben fog elterjedni.

Kezdetben volt a készpénz, majd a bankban tárolt számlapénz, és most itt a legújabb: az Európai Unióban éppen 3 éve engedélyezett digitális készpénz vagy más néven e-pénz. A június elején indult, magyar fejlesztésű Barion is éppen egy ilyen digitális készpénz, amelyet egy szerver tárol, és amelyhez bármilyen számítógépen és okostelefonon keresztül hozzáférhetünk.

Digipénz a zsebben

A Magyar Nemzeti Bank által elsőként engedélyezett Barion egy újgenerációs – forintalapú – fizetési rendszer, amelyben bankkártya és bankszámla nélkül is lehet ingyenesen vásárolni vagy akár bárkinek pénzt küldeni, számítógépen és okostelefonnal egyaránt. Igazi előnye leginkább a mobilfizetésnél mutatkozik meg, hiszen a mobilunkat mindenhová magunkkal cipeljük, így a digitális pénzünk is mindig a zsebünkben lehet.

A digitális pénz alkalmazása egyszerű és kényelmes, nem kell kilométeres számkódokat megjegyezni és plasztikkártyahalmokat magunknál tartani. A jelszónak köszönhetően a Barion-egyenleg nem lopható le a kártya fizikai ellopásával vagy másolásával. Ha ellopják a telefont, a Barion letiltása ingyenes, szemben a bankkártyák több ezer forintos letiltási díjaival.

Miért olcsóbb?

„A Barion egyrészt egy szubatomi részecske, ami kifejezi, hogy a rendszer a mikrofizetésekre is alkalmas, tehát már néhány forintot is lehet vele fizetni. Másrészt a név egy különleges gyémántcsiszolási eljárást is takar, ami pedig azért illik a Barion digitális pénzre, mert szoftvere ultramodern, szemben a bankkártyarendszerek középkori, nehézkes, lassú és drága szoftvereihez képest” – mondja Bíró Tamás, a rendszert üzemeltető Sense/Net Zrt. társalapítója.

Éppen a csúcstechnológia az oka annak is, hogy a Barion alacsony költséggel tud működni, így magánszemélyek számára teljesen ingyenes. A kereskedők alacsony, fix összegű tarifával vehetik igénybe: 1000 forint alatt díjmentes, felette pedig 50 forintba kerül, összegtől függetlenül.

A Barion rendelkezik a hagyományos készpénz összes előnyével: ugyanúgy anonim, bárkinek adható, gyors, egyszerű, zsebben hordható. A készpénzzel ellentétben viszont az e-pénzből mindig annyi van nálunk, amennyi kell, nem kell felváltani, nem feltűnő, nem szakad vagy vész el, nem kell őrizni, nem lopható és bárhonnan átküldhető, akár a világ másik végéről is.

Vége az SMS-nek?

Az internetre kapcsolódó okostelefonok térhódításával az SMS-alapú mobilvásárlás várhatóan ki fog szorulni a piacról. Az SMS-vásárlás nem csak nagyon magas tranzakciós díjai miatt kedvezőtlen, de a kezelése is kényelmetlen, valamint a pénz is csak soká érkezik meg a kereskedőhöz, csakúgy, mint a bankkártya esetén. A barionos fizetés ezzel szemben a nap 24 órájában azonnal megérkezik, és kis összegek esetében a kereskedőnek is ingyenes.

Az elfogadóhelyek listája, valamint a felhasználók tábora folyamatosan bővül – mondja Bíró Tamás. A június elsején indult rendszert már több mint egytucatnyi helyen fogadják el: fizethetünk vele többek között sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért vagy éppen ágyneműért. (Az elfogadó helyek listája elérhető a Barion weboldalán.)

Pofonegyszerű parkolás

Az első nagy ugrásként pedig a mobilparkolás lesz elérhető július elsejétől, miután a Barion elsőként írta alá a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez való csatlakozásról szóló szerződést, így máris több ezer elfogadóhellyel gazdagodik a Barion-használók közössége. „A Barion előnye, hogy az egyetlen olyan parkolásra alkalmas mobilalkalmazás, amelynek az előre feltöltött kerete másra is elköthető, akár mobilfizetéssel, akár a webshopokban” – magyarázza Bíró Tamás, a Sense/Net Zrt. társalapítója.

A Barion azt ígéri, hogy a mobilparkolási alkalmazás letöltése után a regisztráció csupán egy percet vesz igénybe (csak egy e-mail cím és egy jelszó szükséges), nem kötelező a személyes megjelenés, mint a bankoknál. Mivel a digitális készpénz még nagy újdonság, így a megismerését segítendő a Barion a mobilparkolás kötelező kényelmi díját a bevezetési időszakban átvállalja, így az július elsején 0 forint lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik