Pénzügy

Nyugdíj: lehet, hogy meg vagyunk vezetve

A nyugdíjrendszer a kormány szerint hosszabb távon is fenntartható, a juttatások értékmegőrzőek. A szakértők közül meg jó páran úgy látják, hogy gondok lehetnek.

Nyugdíjaggályok – Kritikus szemmel a nyugdíjakról címmel foglalta össze a 2010 óta a témában történt változásokat, és az azokat kísérő aggodalmakat a Generációnk Magazin júniusi számában.

A kormány szerint fenntartható

A cikk ott kezdi, hogy 2010-ben Orbán még azt mondta, Bajnaiék reformja fenntarthatóvá tette a nyugdíjrendszert. Aztán megemlíti, ennek ellenére mégis milyen ismert változásokat hajtott végre az új kormány: nyugdíjat csak korhatárt betöltött kaphat a nyugdíjalapból (kivéve a nők 40 program), átalakították a rokkantellátást, államosították a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket és deklarálták, hogy nyugdíjat csak nyugdíjcélra befizetett összegből lehet fizetni (bár megemlítették, hogy szükség esetén költségvetési forrásokból kiegészítik).

Arra is utal, hogy a kormány részéről leszögezték: a változtatásokkal a nyugdíjrendszer hosszú távon (2025-ig) fenntarthatóvá vált és a juttatások „értékmegőrzőek”, hiszen az inflációkövető emelés garantált. Meg hogy egy ideje nemigen forszírozta a kormány ezt a kérdést. Nos, rákerestünk az interneten, hogy vajon volt-e megerősítés a fenntarthatóság témájában, de ennek kevés nyomát leltük, például ezt a tavalyi, 2030-ig szóló ígéretet.

Gond lehet

És ha mégsem?

A nyugdíjszakértők viszont visszatérően, számos alkalommal tették szóvá, hogy a fenntarthatósággal gond lehet, no meg azt is, hogy tenni kéne valamit. A cikk Holtzer Pétert említi és Barát Gábort, aki legutóbb azt mondta, már 3 éven belül gondok lehetnek. De említhette volna Simonovits Andrást is, akinek szintén vannak kétségei ebben a témában. Ő nemrégiben azt mondta, hogy a 2010 óta végrehajtott reformok szerinte éppenhogy nem kedveztek a fenntarthatóságnak.

A szerző többek között a pártokat is előveszi, és felrója nekik, hogy nem egyeztetnek a kérdésben, és nincs hosszú távú konszenzus nyugdíjügyben, csak pillanatnyi ötletelés. Azt is felveti, mi van, ha az derülne ki mégis, hogy az emberek meg lettek vezetve, és ennyi változtatás, szigorítás után a kormánypártok állításával szemben mégsem lett hosszú távon fenntartható a nyugdíjrendszer.

Nos, ekkor nem sok megoldás marad, mint ahogy ezt Barát Gábor felvázolta: vagy a nyugdíjkassza bevételeit kell növelni (amit az aktívaknak kell kifizetniük), vagy a kiadásokat (tehát a nyugdíjakat) csökkenteni. Mindkettő fájdalmas lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik