Pénzügy

Gyorsan kérjen segítséget, ha gond az áramszámla

Szociálisan rászoruló, nehéz anyagi helyzetben lévő fogyasztóknak nyújt anyagi támogatást pályázati úton az EDF DÉMÁSZ területén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) „Hálózat a közösségért 2014-2015” áramdíj-fizetést segítő programja az EDF DÉMÁSZ hátralékos, és még nem hátralékos fogyasztóinak szól. Olyanoknak, akik nehezen fizetik a számláikat, mert szociálisan rászorulók, vagy pillanatnyilag nehéz anyagi helyzetben vannak. A támogatást a Bács–Kiskun, Békés, Csongrád megyében és a Pest megye délkeleti részén élők tudják igénybe venni.

Ők kaphatnak segítséget

Pályázhatnak, akiknek normál, és akiknek előre fizetős órájuk van, hátralékkal vagy anélkül. És azok is, akiknek már kikapcsolták a szolgáltatást. A nem hátralékos kategóriába az számít, aki csúszkálva ugyan, de képes fizetni az áramdíjat.

A pályázatok elkészítésében segítséget nyújtanak a máltaiak, illetve a családsegítő is. Ez főleg azoknak jöhet jól, akiknek nincs számítógépük, internetjük. Nézzük, milyen támogatást kaphat, akinek még nincs hátraléka, és milyet, akinek már van.

Ha még nincs hátralék

A támogatás célja az eladósodás megelőzése. Három részletben kaphat a rászoruló/pillanatnyilag nehéz helyzetben lévő fogyasztó összesen 15 illetve 9 ezer forint összegű jóváírást a számláján (vagyis ennyivel csökkenhet a fizetendője). De ehhez meg kell őriznie a hátralékmentességét az év végéig. Vagyis vállalni kell a pontos fizetést. Három ellenőrzési időpont van, akkor is fent kell hogy álljon a hátralékmentesség, a támogatást ugyanis csak ezzel a feltétellel utalják.

Ezen a címen pályázatot legfeljebb június végéig (hétfőig) lehet benyújtani, azonban a szervezettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még a pár nappal később érkező kérelmeket is figyelembe veszik.  Aki lemarad, az 2015 elején próbálkozhat legközelebb.

Ha már van hátralék

A támogatás a hátralék összegétől függ, de legfeljebb a felét vállalja át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, azzal, hogy ez az összeg maximum 150 ezer forint lehet. A hátralék másik részének kifizetéséhez pedig (önrész) legfeljebb 12 havi részletfizetést lehet kérni, ahol a törlesztőrészlet legalább havi 5 ezer forintnyi kell hogy legyen.

Ezt a pályázatot szeptember 15-éig lehet benyújtani. Aki megfelel minden feltételnek, annak a vállalt önrész első részletét a máltaiaknak kell megfizetnie, utána pedig egy részletfizetési megállapodás mellett az áramszolgáltatónak. A MMSZ az első részlethez hozzátesz mg ugyanannyit, és azt elutalja a szolgáltatónak. S miután a fogyasztó kifizette a maradék összes részletet az EDF DÉMÁSZ-nak, a máltaiak is elutalnak ugyanannyit. De csak akkor, ha a részletfizetés végig rendben volt.

És ha már nincs áram?

A kikapcsolt fogyasztóknál van még egy pluszfeltétel: akiknél egy éven belül szüntették meg a szolgáltatást, azoknak be kell tudniuk fizetni a visszakapcsolási díjat, és mellette meg kell kötniük a részletfizetési megállapodást ahhoz, hogy a teljes tartozás azonnali visszafizetése nélkül is visszakapcsolják neki a szolgáltatást. Amennyiben pedig éven túl történt a kikapcsolás, akkor a partnerszerelői vizsgálatot is kell végeztetniük, és ha ez azt mutatja, hogy új mérőhelyet kell kialakítani, azt is meg kell rendelniük. A rossz hír az, hogy ezekre a költségekre nem lehet támogatást kérni.

Hány embernek segíthet?

Az MMSZ tervei szerint 4 ezer fogyasztó juthat segítséghez a mostani pályázatban. Eddig azonban mindössze 1600-an küldték be a jelentkezésüket. A programban egyébként 150 millió forint áll rendelkezésre. Így összességében csaknem 300 millió forintnyi hátraléktól szabadulhatnak meg a rászorulók.

Eddig háromszor hirdették meg már a hátralékkezelő programot. 2010-ben 108 millió forint volt a pályázati főösszeg, 7600-an pályáztak és közülük 3400-an kaptak segítséget. 2012-ben 63 millió forintból 2800 fogyasztó részesedett (7200 pályázó volt). Tavaly pedig 40 millió forintból 1900 családot támogattak (2500 pályázóból).

Az előző három évben átlagosan 25 ezer forintnyival tudott az MMSZ segíteni egy-egy pályázott háztartást.

Nem kizáró ok egy korábbi pályázat

Érdeklődtünk, vajon aki már egyszer kapott támogatást, az kaphat-e még egyszer. Kiderült, hogy igen. Az MMSZ azt írta, részesülhet támogatásban, akinek egyszer már segítettek, de nem feltétlenül ugyanabban a formában.

Azok a pályázók például, akik a 2013-ban a részletfizetési támogatást nyerték el, ugyanerre már nem kaphatnak támogatást, de más formában nem kizárt, hogy segítséget kérjenek. A pályázati feltételek egyébként tartalmazzák és leírják ezeket a lehetőségeket is.

Ami támogatható és ami nem

Az EDF DÉMÁSZ Zrt-nél fogyasztóinál:

Támogatható:

-éves leolvasás utáni elszámoló számla,

– havi részszámla

– hátralékmentesség megtartása

Nem támogatott:

– eladott tartozás,

– elosztói díj,

– visszakapcsolás díja,

– büntetések,

– visszakötések és egyéb műszaki költségek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik