Pénzügy

Százezrekben mérhető havi pluszt jelent a diploma

Az iskolázatlan és az egyetemi diplomával rendelkező dolgozók fizetése között átlagban kétszer akkora is lehet a különbség, mint amennyi egyébként az átlagos kereset.

Tanulj fiam, mert különben WC-pucoló sem lesz belőled! Talán ön is hallotta ezt anno a papájától, mamájától, amikor nem túl nagy kedvvel állt neki például a házi feladatának.

S hogy mennyire volt igaza a szülőknek? Eléggé. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat múlt évről készített statisztikája legalábbis világosan azt mutatja, hogy aki sokat tanult, az jóval többet kereshet, mint aki nem.

Diplomával akár átlag 662 ezer forint

A kimutatás szerint a tavalyi évben átlagban kis híján 240 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Ezt az átlagot a közfoglalkoztatottak nélkül értik, és benne van a versenyszféra, a közszféra és a nonprofitok átlaga is.

A legtöbbet a versenyszférában dolgozó egyetemi végzettségűek keresték, átlagban kicsivel több mint 600 ezer forintot. Bár ha férfiból volt az illető, akkor az átlag már 662 ezer forint feletti, míg a nőknek ennél jóval kevesebbel, 487 ezer forinttal kellett beérniük. (Az egyébként minden kategóriában jellemző, hogy a nők behozhatatlan hátrányban vannak, már ami a fizetést illeti).

A nonprofit szektor és a közszféra ennél szerényebb díjazása mellett jött ki az országos átlag: egyetem mellett több mint 469 ezer forint.

A főiskola ennél majdnem havi kétszázezer forinttal hozhatott kevesebbet havonta a versenyszférában, hiszen ott 419 ezer forintnyi volt az átlag tavalyHa mindent egybeveszünk, akkor pedig  pedig majdnem 150 ezerrel kisebb, 325 ezer forint körül átlagbért eredményezett a főiskolai végzettség az egyetemihez képest.

Diploma nélkül jóval kevesebb

Az egyetemi keresetek töredékével kell viszont beérniük azoknak, akik még a 8 általánost sem fejezték be, vagy csak éppen eddig jutottak: 128-143 ezer forintos átlaggal ők kullogtak a kereseti lista végén. Illetve a nonprofit szektorban dolgozó nők, mert nekik kevesebb, mint 102 ezer forintnyi jutott, ha nem volt meg a 8 általánosuk.

Átlagban legalább szakközépiskolai, vagy gimnáziumi érettségi kellett ahhoz, hogy valaki a 200 ezer forintos fizetés fölé kerüljön. Feltéve, ha nem fizikai munkát végzett az illető, és nem nő volt. A háromszázezres küszöböt pedig diplomával lehetett átlépni. Szellemi munkásként, férfiként, átlagban.

Amikor a 7 többet ért, mint a 8

Érdekes azonban, hogy a legalsó iskolai végzettségeknél nem mindig érvényesül az az elv, hogy aki többet tanult, az többre is viszi. A költségvetésben foglalkoztatottaknál ugyanis van rá példa, hogy a 8 általánost el nem végzett 1-2 ezer forinttal többet keresett átlagban, mint aki legalább ezt az iskolát befejezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik