Pénzügy

4 tipp, hogy a munka ne húzza keresztbe a nyaralást

Bizonyára sokan tervezgetik már a nyári utazást. De mielőtt elmennének, nem árt tisztázni a munkahelyen, hogy pihenni indulnak.

Szabadság

Aki nem akarja a vakációját azzal tölteni, hogy a főnöke, vagy más munkatársa, partnere e-mailjeit válaszolgassa meg, az jó, ha a nyaralás előtt időt szán arra is , hogy tisztázza a szabályokat – javasolja a Forbes szakértője. Micha Kaufman saját példáit is felidézi, amikor arra utal, milyen bonyodalmakhoz vezet, ha a munka túlzottan beszivárog a nyaralásba – írta a Profession.hu.

Íme 4 tipp, hogyan kerüljük el ezt:

1. Húzzunk bele, mielőtt elutazunk

Valószínűleg magától értetődőnek tűnik, hogy a nyaralás előtti hetekben nem árt előrehaladni a munkával annak érdekében, hogy az utolsó pillanatban ne csapjanak össze a fejünk felett a hullámok.

A munkavállalók többsége azonban a vakáció közeledtével egyre többet foglalkozik munkaidő alatt is a nyaralás részleteinek tervezgetésével… 
A szakértő szerint emiatt ne érezzünk lelkiismeret furdalást.

Viszont ha valóban ki akarjuk zárni a munkát a várva várt pihenésből, akkor ne eresszünk le addig, ameddig el nem utazunk. Fordítsuk minden energiánkat arra, hogy a lehető legnyugodtabb szívvel hagyhassuk ott a kollégákat és csökkentsük a minimálisra annak az esélyét, hogy személyesen kelljen közbelépnünk, ha váratlan helyzet adódik.

2. Találjunk ki vészforgatókönyvet

A nyugalmunk érdekében tudassuk a családtagjainkkal, főnökeinkkel, kollégáinkkal és barátainkkal, hogy meddig nem leszünk elérhetőek. És azt is, hogy kizárólag vészhelyzetben keressenek. A vészhelyzet fogalmát szintén nem árt tisztáznunk: legyen ez olyan ügy, amit ha a hazaérkezésünk előtt nem oldunk meg, akkor annak közvetlen negatív következményei lesznek (sérülés vagy nagy összegű pénzveszteség). Emellett tegyük világossá, hogy kiket és milyen sorrendben kell felhívni az illetékesek közül, ha bármi probléma adódna.

Itt jegyzi meg a szakértő, hogy a tapasztalat szerint a munkavállalók sokszor nem akarnak, vagy nem mernek  szót ejteni a közelgő szabadságról. Abban reménykednek, hogy a “jelenleg az irodán kívül tartózkodom” automatikus e-mail üzenet majd mindent megold. Mások úgy gondolják, hogy 1-2 hetes távollétük különösebben nem is tűnik majd fel senkinek. Mindkét esetben tévednek – véli Kaufman.

Ha van jó sztorija arról, hogyan kúszott be a munkája a nyaralásába, írja meg nekünk!

3. Naponta maximum 1-szer ellenőrizzük az e-maileket

A szerző szerint a mai világban irreális arra berendezkedni, hogy a nyaralás ideje alatt egyáltalán ne ellenőrizzük üzleti levelezésünket. De ha már így van, tűzzük ki célként, hogy naponta csupán egyetlen alkalommal, akkor is maximum fél órát foglalkozunk a munkahelyi e-mailek olvasásával és megválaszolásával.

Ezt az időpontot pedig úgy válasszuk meg, bőven az otthoni munkaidőn kívülre essen – tanácsolja. Különben azt kockáztatjuk, hogy a sürgősen megválaszolandó e-mailre azonnali választ kapunk (amely azonnali viszontválaszhoz vezet, és így tovább). És ne reagáljunk semmilyen levélre, amely nem halaszthatatlan.

4. Minél kevesebbet mondjunk a nyaralásunkról

A saját és a velünk utazó családunk és barátaink nyugalmának érdekében ne adjuk ki nyaralásunk részleteit. Semmiképpen ne mondjuk meg például a hotel nevét vagy telefonszámát kollégáinknak és ismerőseinknek. Különben azt kockáztatjuk, hogy az e-mail helyett a telefon után nyúlnak, ha el akarnak érni.

Ha tehetjük, minél kevesebb adatot szolgáltassunk a helyszínről a közösségi médián keresztül is. Mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy csak az e-mail legyen az egyetlen kapcsolattartási forma a kollégák számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik