Pénzügy

Nyugdíj: a többség 50-100 ezer forintra számíthat

FN24
FN24

2014. 06. 12. 17:00

A jelenleg jogszabályok és egy nyugdíjkalkulátor adatai alapján az emberek felének nem megy e fölé az öregkori állami ellátása. Sokan továbbdolgoznának a korhatár elérése után is.

Korábban a témában:

Az Aegon Magyarország friss felmérése ismertetésekor számolt be arról, hogy speciális online nyugdíjkalkulátort készítettek, melynek segítségével bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeinek megfelelő nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

És közben…

Nyugdíj: a többségnek 100 ezer forint alatt lesz

Mint a biztositasiszemle.hu megírta, a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy idén január-május között mintegy 62 ezren végeztek kalkulációt, többségük 34-53 közötti. Ez alapján a legtöbb látogató (43 százalék) 50 001-100 000 forint közötti öregségi nyugdíjra számíthat a jelenlegi jogszabályok alapján, 14 százaléknak pedig az 50 ezer forintra sem fogja elérni az ellátása.

Inkább továbbdolgoznának

Az Aegon 15 országra kiterjedő felmérése szerint egyébként a munkavállalók csak 32 százaléka menne azonnal és végleg nyugdíjba, amint elérte a nyugdíjkorhatárt. Többségük azonban (46 százalékuk) szívesen dolgozna tovább, részmunkaidőben.

Miközben…

Magyarországon a felmérés alapján ennél nagyobb arányban, az aktívak 38 százaléka választaná az azonnali nyugdíjat a korhatár elérésekor, s kicsivel kevesebben, 43 százaléknyian dolgoznának csak tovább. Persze, a nyugdíj melletti munkának határt szab az egészségi állapot, illetve a munkaerőpiac.

De kevés a lehetőség

Jelenleg a munkáltatók csupán 23 százaléka teszi lehetővé, hogy az alkalmazottak a nyugdíjkorhatár elérését követően részmunkaidőben folytassák a munkát és csak 12 százalékuk biztosít átképzést.

Az alkalmazottak 52 százaléka szerint a munkaadójuk nem ad elég információt vagy támogatást, ami segítene a munkavállalóknak átlépni a nyugdíjas évekbe.

No és…

Kevéssé vagyunk felkészülve rá, hogy nyugdíjba menjünk

A felmérés végeredménye a nyugdíj felkészültségi index volt, amely a nyugdíjra való felkészülés mértékét határozza meg. Vagyis azt, hogy ki mennyire vállal személyesen felelősséget a nyugdíjaskori jövedelméért, hogy mennyire tudatosan tervezi a nyugdíját, hogy milyen a pénzügyi ismeretei ebben a témában, milyen mélységben tervez, mennyire felkészült anyagilag az inaktív időszakra, és hogy mekkora tartaléka van a jövedelemkiesés pótlására.

A magyar index 2012-ben 5,2, tavaly 4,9 míg idén 5,98 pont volt (a maximum 10 lenne). A legtöbb pontot India érte el, de a 7 pont a városi népesség véleményét tükrözi, és nem éri el a jónak mondható 8 pontos határt.

Megoldás persze a sokat hangoztatott öngondoskodás lenne. Csakhogy a háztartásokra nehezedő anyagi terhek miatt sokan nem képesek (eleget) félretenni a nyugdíjukra. Az alkalmazottaknak csupán 28 százaléka állítja magáról, hogy eleget takarít meg a nyugdíjas éveire.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.