Pénzügy

Ha tényleg beteg, sok pénzt kaphat a NAV-tól

Aki a törvényben rögzített súlyos egészségkárosodásban szenved, az akár 289 ezer forintot is visszakaphat, adókedvezményként.

Sokan nem tudnak róla, hogy a súlyos egészségkárosodással együtt élő emberek adókedvezményt kaphatnak – hívta fel a figyelmet a Buksza. Hogy pontosan kiknek járhat az adókedvezmény, azt ebben a kormányrendeletben találja meg. A kedvezményezettek között lehetnek például a látás-, hallássérültek, mozgáskorlátozottak, de cukorbetegek is.

300 ezer forint a tét

Az adókedvezmény mértéke első ránézésre nem tűnik soknak, hiszen mindössze a minimálbér 5 százalékáról van szó. Ami az idén havi 5075 forint. Viszont öt évre visszamenőleg is lehet kérni, önellenőrzéssel.

S így már összesen 289 ezer forintnyi visszatérítésről lehet szó, ha valaki 2008 óta beteg volt. És ehhez még hozzájön az idei összeg is. Szóval érdemes végigbogarászni a törvényben felsorolt hosszú listát.

Beteg gyerekre nem jár

Felmerülhet, hogy a személyi kedvezményt a szülő a betegségben szenvedő gyermekére tekintettel is igénybe veheti-e. A rossz hír az, hogy az szja-törvény értelmében kizárólag a betegségben szenvedő magánszemélynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt. Feltéve, hogy rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve van összevont adóalapba tartozó jövedelme – közli a NAV a honlapján.

Amennyiben a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Gyermek helyett pedig a szülő nem jogosult a kedvezmény figyelembevételére.

Így lehet igényelni

Az igénybevételhez orvosi igazolást kell bemutatni – enélkül csak a rokkantsági járadékosok kaphatják meg az adókedvezményt. Az igazolás birtokában a magánszemély az adóelőleg megállapítása során (adóelőleg-nyilatkozat megtételével) év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét. A 2014. évre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot itt találja.

Kedvezmény utólagos érvényesítése

Ha valaki évek óta igazoltan a kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Az utolsó év, amely még önellenőrzéssel módosítható a 2008. adóév. A 2008. évi bevallást a 0853., a 2009. évi bevallást a 0953., a 2010. évi bevallást a 1053., a 2011. évi bevallást a 1153., a 2012. évi bevallást a 1253., a 2013. évi bevallást a 1353. számú nyomtatványon lehet önellenőrizni.

Ha még információra van szüksége, olvassa el a NAV útmutatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik