Pénzügy

Egyre drágább gyógyszerek kellenek

Egyre terjednek a gyógyszeres terápiában az úgynevezett biológiai készítmények, amelyekkel mind több, korábban kezelhetetlennek hitt betegségek terápiája, sőt egyes esetekben gyógyítása is lehetővé válik – írja a Világgazdaság. Főként autoimmun, gyulladásos, valamint daganatos betegségekről van szó, amilyen például a pikkelysömör, a Crohn betegség, a reumatoid artritis, vagy az emlőrák.

Veszélyes szerek a neten

A biológiai terápiák azonban nagyon költségesek. Magyarországon jelenleg a mintegy 900 tb-támogatott hatóanyagnak csak a körülbelül 6 százaléka, 51 biotechnológiai eredetű, a hazai patikákban megvásárolható mintegy hatezer támogatott gyógyszerből 60-65. Ezzel szemben a tb-támogatott gyógyszerekre 2013-ban elköltött majdnem 300 milliárd forintnak majdnem a 17 százalékát, mintegy 50 milliárd forintot biológiai szerek finanszírozására fordított az egészségbiztosító.

A biológiai készítrmények piaca éves szinten 12-15 százalékkal nő, szakértők úgy becsülik, hogy a világ értékben kifejezett gyógyszerforgalmának 8-10 százaléka biolóigiai terápia lehet. Az IMS nevű kutatócég 2014-re 1100 milliárd dollárra teszi a világ gyógyszerforgalmát. Mivel az ilyen készítményeket az átlagos kémiai gyógyszerekkel – például a vérnyomáscsökkentőkkel vagy a fejfájás-csillapítókkal szemben jóval szűkebb betegcsoportot kezelnek – a magas kutatás-fejlesztési ráfordításokhoz az átlagosnál lényegesen magasabb árszint társul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik