Pénzügy

Táborslágerek: itt, ekkor, ennyiért

Úgy tűnik, idén kevesebb jut a szülőknek a vakáció finanszírozására. Még nem késő nyári elfoglaltságot keresni a gyereknek.

A Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 400 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatásban felmérték, mik a 2014-es év „tábor slágerei”, hol táboroznak a lurkók, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra. A portál szerint a későn ébredők sem csúsztak le az idei szezonról.

A vakáció

Ottalvós vagy napközis?

Komolyabb elmozdulás tapasztalható a tavalyi esztendőhöz képest a tábor típusának kiválasztásánál. A válaszadók 41 száázaléka napközis, míg 59 százalékuk ottalvós tábort választott gyermekének, míg 2013-ban a gyerekek 80 százaléka ottalvós táborban töltötte a vakáció egy részét.

A különbség egyik magyarázata lehet, hogy a csemetéket inkább napközi táborba íratják több hétre, így mind anyagilag, mind a felügyelet nélküli időszak hosszát tekintve jobban járnak a szülők.

A típusok árait nézve 2013-hoz képest csökkenést tapasztaltak: a napközis táborokra átlagban idén heti (5 napi) 18 ezer forintot szántak átlagosan a szülők (2013-ban ez még 26 500 forint volt. Míg az ottalvós táborokra 30 ezer forintot, ami majdnem 3 ezer forinttal kevesebb a tavalyi átlagnál.

Milyen táborba küldenék a gyereket?

A táborok tematikai megosztásában majdnem a válaszadó negyede (22 százalék) kalandtábort választott gyermekének, míg 13 százalék sporttáborokba küldi csemetéjét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az idegen nyelvi táborok foglalják el (13 százalék), majd jönnek a tánc-, a készségfejlesztő-, a kézműves- és a vizes táborok.

Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok kerültek előtérbe (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest.

Hova?

A Balaton már 2013-ban is mérhetően háttérbe szorult, s ha lehet, ez folytatódott 2014-ben is. A 2014-es esztendő négy legnépszerűbb helyszíne Budapest (38 százalék), Pest megye (20 százalék), Veszprém megye (17 százalék) és Bács-Kiskun megye (16 százalék).

Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ottalvós táborok viszik a prímet.

Mikor?

Idén a legtöbb gyermek június hónapban táborozik (37 százalék), míg júliusban 34 százalékuk, augusztusban 29 százalékuk tölti a vakációt szervezett keretek között. Persze ez a mért érték a tábort később foglalók miatt, minimális mértékben ugyan, de változhat.

Az összehasonlító portál adatai alapján azok sincsenek lecsúszva az idei foglalásról, akik most kezdenek el tábor helyet keresni a csemetének. Állításuk szerint ugyanis bár a táborok egyes turnusai már beteltek, de a többségnél még lehet akár több turnusra is jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik