Pénzügy

Befoltozzák a babakötvényt

Újraszabályozzák a babakötvényről szóló törvényt, mivel nem világos, hogyan veheti fel a gyerek az összegyűjtött pénzt – tudta meg az Azénpénzem.hu.

A Magyar Államkincstár adatai szerint robbanásszerűen nőtt a nyilvántartott Start-számlák száma: míg tavaly novemberben még alig több mint 17 ezer volt belőlük, addig idén májusra már 42 ezerre emelkedett. vagyis a 2002 őszén átalakított rendszer vonzóbbá vált a szülők számára, például megszűnt a befizetési korlát. Ráadásul viszonylag jó kamatot fizet a kötvény az új rendszerben: 3 százalékponttal többet, mint az előző évi infláció. Az induló kamat például 8,7 százalék volt. S bár a csökkenő infláció miatt most már csak 4,7 százalék, ez még mindig jónak számít.

Praktikus újdonságok

Homályos passzus

Ugyanakkor van még hová fejlődni, hiszen félmillió gyerek szülei megelégednek az állam által biztosított egyszeri (jelenleg 42,5 ezer forint) életkezdési támogatással, saját maguk nem gyarapítják azt tovább. Az Azénpénzem.hu – az olvasói visszajelzések alapján – úgy látja, hogy sok szülő azért nem nyit számlát, mert nem tudják, hogyan lehet majd a pénzt felvenni, pontosan mire lehet fordítani és azt hogyan kell igazolni.

A törvény szerint a felhalmozott megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek veheti fel és azt jogszabályban meghatározott célokra – többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra – fordíthatja. Emellett a törvényben szerepel a „jogszabályban meghatározott más cél” megfogalmazás is, ami viszont homályban marad.

Újabb lökés jöhet

Az sem szabályozott, hogy kell-e és milyen igazolás az iskolától vagy a lakásvásárlásról, de az is, hogy miként kezeli a jogalkotó a külföldi tanulmányokat vagy munkát. Az eddigi hasonló szabályozások alapján túl nagy szigorra vagy kemény korlátozásra nem számítunk. A Nemzetgazdasági Minisztériumban már folyamatban vannak a szabályozási munka előkészületei. A szakértők arra számítanak, hogy a bizonytalanságok kiküszöbölése újabb lökést ad majd a babakötvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik