Pénzügy

MNB: számos bank kivonul Magyarországról

A Magyar Nemzeti Bank biztos abban, hogy számos bank elhagyja Magyarországot – jelentette ki Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu keddi hitelezési konferenciáján.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint nem probléma, ha kevesebb nagybank lesz a magyar piacon. A fejlett országokban jelentősen csökkent 2000 óta a bankok száma, a szektor GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben volt. „Magyarország nem az USA: nem bír el nagy számú bankot”− hangsúlyozta Nagy Márton. Azzal kapcsolatban, hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen-e inkább a bankszektorunk, Nagy Márton úgy vélte: a lényeg, hogy megfelelő diverzifikáltságú legyen. A hazai tulajdonra Szlovénia, a külföldi dominanciájúra Magyarország és Csehország jó példa.

Nagy Márton a jegybank bankszektorral kapcsolatos jövőképét ismertette a konferencián. Ebben rövid távon egy egészségesebb eszközszerkezetű, hosszabb távon pedig a fenntartható növekedést támogató bankrendszer szerepel.  Előbbihez Nagy Márton szerint több különböző intézkedéssel is hozzájárult a jegybank, és a folyamatot nem erőltetetten, hanem rendezett módon kívánja felgyorsítani a jövőben is. Utóbbival kapcsolatban pedig azt mondta: elvárja az MNB a bankoktól, hogy hozzájáruljanak a növekedéshez.

Az MNB többek között nem elégedett a bankok eszközeinek és hiteleinek szerkezetével. Szeretné, ha a vállalati hitelezésben trendforduló következne be, amelynek a motorja a kkv-hitelezés lenne. A kkv-hitelezés már növekszik az NHP első pillérének és a jegybanki kamatcsökkentéseknek is köszönhetően. A háztartási hitelezésben a Kúria és a kormány döntésére várnak, de “látható, hogy ez is kezelést igényel”. A forinthitelezés növekszik ebben a szegmensben, de az a félelmük, hogy ez nem egészséges szerkezetben fog folytatódni. Szabályozó eszközt szeretnének bevezetni a hitelfedezeti arányra (LTV) és a jövedelemarányos törlesztőrészletre (PTI) vonatkozóan.

A Portfolio.hu tudósítása szerint a közönség csaknem 40 százaléka többé-kevésbé egyetértett, mintegy fele pedig inkább vagy egyáltalán nem értett egyet az MNB bankszektorról alkotott jövőképével a hitelezési konferencián. A bankszektor jövőjéről, bankvezérek részvételével zajló panelbeszélgetésben nagyjából egyetértés alakult ki a jegybank céljairól, a részletekkel kapcsolatban azonban előjöttek a nézeteltérések.

A bankvezérek véleményét itt ismerheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik