Pénzügy

Szja-bevallás: jön az utolsó roham

Kedden éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje.

Az utolsó napon, május 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta Zrt. is az ilyenkor szokásos forgalomnövekedésre számítva meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok, illetve postafiókok nyitvatartási idejét.

A kitöltött és aláírt bevallás benyújtható a NAV ügyfélszolgálatain, feladható postán vagy elküldhető az Ügyfélkapun keresztül – írta az adóhatóság közleményében.

Kerülje el a hibákat

Hosszított nyitva tartás a NAV-nál

2014. május 20-án, kedden a NAV fővárosi központi ügyfélszolgálatai (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35., XIII. kerület, Kresz Géza utca 15. és Dózsa György út 128-130, valamint XIV. kerület, Gvadányi út 69.), hosszabb nyitva tartással, 8.15-től 18 óráig várják az adózókat. A megyei adóigazgatóságok központi ügyfélszolgálatai ugyancsak este 18 óráig tartanak nyitva. A NAV Általános Tájékoztató Rendszerének (TCC) munkatársai a helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es kékszámon is egész nap, 8.30-tól 18 óráig fogadja a hívásokat.

Megint

A posták is tovább lesznek nyitva

A Magyar Posta Zrt. a szja-bevallási határidő utolsó napján – az előző évekhez hasonlóan – számos postán szintén hosszított nyitva tartással várja az ügyfeleket. Az éjjel-nappal nyitva tartó budapesti Fogarasi úti Tescóban működő postán kívül, a budapesti 62-es posta (Budapest, Nyugati pályaudvar) és a budapesti 72-es posta (Budapest, Keleti pályaudvar) is éjfélig, míg a budapesti 114-es posta (Mammut Bevásárlóközpont) 21 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. Valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart nyitva.

1+1%

Aki lekési

A Magyar Posta arra kéri ügyfeleit, időben érkezzenek a postára, vegyék figyelembe a várakozási időt. Mivel a Magyar Posta a küldemény felvételét a tényleges felvételi dátummal ismeri el, ha valaki a bevallási határidő utolsó napján közvetlenül éjfél előtt érkezik, de a küldemény felvételére csak éjfél után kerül sor, akkor a május 21-i postára adás dátumát rögzíti a rendszer.

Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül nem nyújtja be bevallását, akkor az akadály megszűnése utáni 15 napon belül kell bevallást tennie és igazolnia késedelmének okát. Aki ezt nem teszi meg, mulasztási bírságra számíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik