Pénzügy

Nyugdíj: van, ahol befagyasztják

A francia kormány nemrégiben jelentette be az 50 milliárd eurós nadrágszíjprogramot.

Az új francia kormány 3 év alatt (2015-17-ig) 50 milliárd eurót (azaz 15,5 ezer milliárd forintnyit) kíván megtakarítani azzal, hogy befagyasztja a szociális juttatások összegét – olvashattuk Portfolio.hu-n.

Franciaországban érvényben marad emellett az a korábbi intézkedés is, amivel a közszférában dolgozók bérét fagyasztották be.

Nem csökkenek, de nem is nőnek

Arról nincs szó a franciáknál, hogy csökkennének a szociális kiadások. Viszont az összegeket nem is fogják 2015 októberéig emelni.

A befagyasztás a nyugdíjakra is vonatkozik, és elképzelhető, hogy azokat a kiegészítő nyugdíjakat is érinti majd, amelyek a szociális partnerektől függnek. A legszerényebb nyugdíjakra azonban nem terjesztik ki az átmeneti intézkedéseket.

Magyarországon

Magyar párhuzam

Milyen érdekes, nálunk nincs is ilyen program, a legszerényebb nyugdíjak azonban 2008 óta befagytak – azóta ugyanis változatlanul 28 500 forint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

Egy szakember szerint pedig Magyarországon nem nyugdíjbefagyasztás, hanem nyugdíjfaragás jöhet nemsokára. Már három év múlva is gond lehet ugyanis a nyugellátások finanszírozásával. S ha sürgősen nem talál megoldást a kormány, akár a már megállapított nyugdíjakat is megkurtíthatják – figyelmeztetett a Népszavában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője, Barát Gábor.

Kivételek is lesznek

Manuel Valls francia miniszterelnök jelezte, hogy más szociális juttatásokat is befagyasztanak 2015 októberig. Csak a minimális juttatások, a munkanélküli segély lejárta után járó fix összegű segély és a rokkantnyugdíj jelentenek kivételt, amelyek az inflációnak megfelelően fognak emelkedni.

Ezért van rá szükség

A megtakarítás célja, hogy Franciaország csökkentse államháztartási hiányát, és kompenzálja a munkára rakodó járulékcsökkenés miatti adóbevétel-kiesést.
A költségvetési programot Valls április 23-án terjeszti a kormányülés elé, arról április 30-án szavaz a parlament, mielőtt Brüsszelben is bemutatja a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik