Pénzügy

Orbán fogorvosa „majd” jobban teljesít

Három éve hirdették meg a programot, de még egyetlen új fogturistát sem hozott az országba. Pedig milliárdos támogatással párnázták ki a gigaprojektet.

Három éve írta alá Orbán Viktor miniszterelnök a fogturizmus-fejlesztési program megvalósításról szóló együttműködési megállapodást az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Szűcs Lászlóval.

Talán még emlékeznek rá, ez volt az a projekt, amihez egymilliárd forintos állami támogatás járt. S amire sokan felkapták a fejüket, mivel a program egyik kidolgozója az egyes projektcégek társtulajdonosaként is jegyzett személy: Bátorfi Béla. Orbán Viktor fogorvosa.

Fogturizmus a címlapon

Ígéret és valóság

A program meghirdetésekor többek között azt ígérték, három éven belül megduplázzák, öt év alatt pedig megtriplázzák a Magyarországra beutaztatott fogturisták számát. S mivel a három év letelt, a hvg.hu utánaérdeklődött, hol is tart ez a dolog. Merthogy nemigen hallhattunk arról, hogy a korábbinál is jobban özönlenének a fogturisták. Sőt, a toborzás nyomai sem fellelhetőek.

Szűcs László ugyan különös feltételekkel, de hajlandó volt válaszolni a lap kérdéseire. Kiderült, eddig egyetlen új külföldi pácienssel sem dicsekedhet a nagyívű projekt. A számonkérésre azt mondta, az eredeti vállalás is az volt, hogy majd ha beindult a program, onnantól indul a 3-5 év, és a beígért fantasztikus eredmények. S hogy különben is, tízéves időtávra szól a kormánnyal kötött megállapodás.

Számos más mellett arra is rákérdezett a lap, hogy miért nem készültek még el a külföldre ígért toborzóirodák. Szűcs szerint a tervekben valóban szerepelt ez is. De rögtön hozzátette: csak azért, hogy elmondhassák, van irodájuk, nem fognak csinálni. Közben felmérték azt is, hogy inkább a neten lesz érdemes nyomulni. Világossá vált ugyanis számukra, hogy a fogturizmus-ügyletek 96 százalékát ilyen úton kötik meg.

Nyoma sincs

A lap által megkérdezett fogorvosok azonban nem találkoztak még a „magyar mosoly”-t reklámozó hirdetésekkel, sem külföldön, sem az interneten.

Fotó: MTI

A programiroda vezetője az eredményeket firtató számos kérdésre azt mondta a lapnak: eddig a gigantikus fejlesztéseken dolgoztak. Szűcs László ígérete szerint egyébként majd szeptembertől fog nagyüzemben működni a rendszer, és ekkor indítják a reklámkampányt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik