Pénzügy

Hárommilliárdba kerülhet a kasszabotrány

Összesen több mint 68 ezer pénztárgép után, több mint 2,8 milliárd forintot fizet az állam a pórul járt kereskedőknek.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét. Indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget. A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik.

A kormány mindkét esetben átvállalta a befizetett előlegeket, vételárakat, amennyiben az érintettek követelésüket az államra engedményezték. A kormány korábban jelezte, hogy jogi úton fellép mindhárom pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI megkeresésére közölte: eddig több mint 90 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Pontos választ június 30-a után tudnak adni arra a kérdésre, hogy a gépeket megvásárlók közül hány kereskedő vehette igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, illetve, hogy hányan estek el tőle azért, mert kicsúsztak a rájuk vonatkozó üzembe helyezési határidőből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik