Pénzügy

Kisvárosnyi embert öl meg évente a cigi

Az ezredforduló óta majdnem annyi ember halt meg a dohányzás miatt, mint Debrecen és Szolnok lakossága összesen.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 20-féle olyan halálok van a KSH statisztikája szerint, amelynél a dohányzás a ludas, és éves szinten körülbelül minden hatodik halálozás a dohányzás miatt történik Magyarországon.

A szigorítás óta

Évi több mint húszezer halál írható a cigi számlájára

Ráadásul az elmúlt 13 évben a nikotinfüggőséghez köthető halálozások abszolút száma és aránya is növekedett. Úgy, hogy közben az általános halandóság csökkent.

2012-ben 21 746-an haltak meg dohányzás miatt. Összehasonlításul: ez több mint Törökszentmiklós lakossága és kevesebb, mint Hajdúszoboszlóé.

Az ezredfordulótól napjainkig ez a szenvedélybetegség összesen mintegy 275 ezer áldozatot követelt Magyarországon. Majdnem annyit, mint két megyeszékhely, Szolnok és Debrecen lakóinak száma összesen.

A nők egyre veszélyeztetettebbek

Van egy jó hírünk is: 2000 és 2012 között a férfiak dohányzásnak tulajdonítható halálozásainak abszolút száma közel tizedével csökkent. De van egy rossz is: eközben a nőké több mint másfélszeresével emelkedett. Emiatt míg 13 év alatt a nikotinfüggőségnek tulajdoníthatóan meghalt férfiak százalékos aránya az összhalálozásban stagnált, addig a nőké nagymértékben növekedett.

Az ezredfordulón mintegy négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő. 2003-ig a férfiak nőkéhez viszonyított nikotinfüggőség okozta többlethalálozása emelkedett, ezt követően a látványos visszaesésnek köszönhetően a vizsgált időszak végére ez a különbség majdnem megfeleződött.

35 év alatt még nem halnak bele

35 év alatt szinte senki nem hal meg dohányzás miatt. Ha vannak is ilyen okból halálozások, akkor azok a születés körüli időszakban fordulnak elő, és hátterükben az anya nikotinfüggősége áll. A dohányzás elvétve okozhat halálos baleseteket is, de ezek száma is jelentéktelen. Mindezek miatt a 35 évnél fiatalabb korban bekövetkező halálozásokat a kutatások nem is veszik számba.

Később már annál inkább

A kor előrehaladtával azonban mind több áldozatot követel a nikotinfüggőség. Az elmúlt 13 évben a férfiak mindegyik korosztályában csökkent a dohányzás következtében meghaltak többlethalálozási arányszáma. A nőknél ez az érték a 35–54 közöttieknél csökkent, míg az ennél idősebbeknél nagymértékben növekedett.

A férfiaknál a legnagyobb visszaesés a dohányzás miatti halálozásnál a legfiatalabb, egyben súlyában legkevésbé jelentékeny 35–44 éves nemzedéknél történt, ahol ennek értéke több mint felére esett vissza. Legkisebb mértékben az 55–64 éves generáció körében mérséklődött a nikotinfüggőség okozta többlethalálozás.

Általában igaz, hogy minél idősebb egy korcsoport annál nagyobbak a nemi különbségek a férfiak hátrányára. 2012-ben míg a 35–44 éveseknél közel két és félszeres volt a differencia, addig a 75–84 éveseknél már több mint négyszeres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik