Pénzügy

Ha jót akar, ne hagyja, hogy félbeszakítsák a kolléganőjét!

A férfi kollégák igenis tehetnek, és nem is keveset azért, hogy a nők ne kerüljenek méltánytalanul hátrányba a munkahelyükön.

Nem arról van szó, hogy támogatni, felkarolni, pátyolgatni kellene a nőket. Nem. Csak egyszerűen ugyanúgy tekinteni rájuk, és az ő teljesítményükre, ahogyan a férfiakéra. És az erősebbik nem igenis tehát azért, hogy a szebbik nem ne kerüljön hátrányba. Íme 7 tipp a Profession.hu összeállításából, férfiaknak.

1. Ne skatulyázza be a nőket a “segítő” szerepébe!

A Business Insider felidéz egy esetet, amikor egy projekt alatt a munkatársak kedvességből csak úgy utaltak az egyetlen női kollégára, mint “a csapat anyukájára”. Ez a becenév akkor kedvesnek tűnt, de utólag világos, hogy a megnevezés egy igen szűk szerepbe skatulyázta be az illetőt.

A nők persze hajlamosak segítő, támogató szerepet felvenni, ha csapatmunkáról van szó. De épp ezért különösen fontos, hogy a férfiak ösztönözzék őket, lássanak el széleskörű feladatokat. Az átfogó, több készséget felölelő pozíciók ráadásul nagyobb arányban vezetnek előléptetéshez menedzsment pozíciókba.

2. Szóljon közbe, ha félbeszakítják a kolléganőjét!

Ha a következő tárgyaláson azt veszi észre, hogy rendszeresen a női munkatársak mondanivalójába vágnak, feltétlenül lépjen közbe. “Szeretném tudni ennek az ötletnek a további részleteit, folytassa!” – egy ilyen kijelentés jót tesz az illető önbizalmának, hozzájárul a csapat sikeréhez is.

3. Győződjön meg róla, hogy megfelelő elismerést kapnak-e a kolleganői!

A női munkavállalók gyakran hajlamosak arra, hogy alulértékeljék magukat és teljesítményüket, míg a férfi kollégák többnyire magabiztosan hirdetik sikereiket. A New York University felmérése szerint ez nem csak egyéni szinten jellemző. Ha csapatmunkáról van szó, a férfiak erőfeszítéseit általában jóval nagyobb arányban elismerik, mint a nőkét.

4. Szervezzenek mentor-programokat!

Majdnem minden iparágra igaz, hogy nincs elég nő a vezetői menedzsment pozíciókban ahhoz, hogy mentorálni tudják a női kollégákat. A férfi senior menedzsereknek ezt figyelembe kellene venniük, és aktív szerepet kellene vállalniuk a nők mentorálásában. Ha a cégnél, ahol dolgozik, nincs ilyen program, álljon ön a kezdeményezés élére!

5. Kérje meg a HR-t, hogy tartsanak esélyegyenlőség tréninget!

Már egészen gyermekkortól jelen vannak az esélyegyenlőséghez vezető viselkedésminták. A kisfiúknak akcióhős játékfigurát adunk, a lányoknak hercegnőt. Később a kezdeményező és határozott férfiakat “célra törőnek”, a hasonlóan viselkedő nőket “törtetőnek” bélyegezzük. Ez a különbségtétel egészen tisztán jelentkezik a munkahelyi teljesítményértékeléseknél is.

6. Vizsgálják meg a vállalati rendezvényeket!

A céges rendezvények célja többek között az, hogy a munkatársak jobban megismerkedjenek. De valójában az összejövetelek többnyire a férfiak érdeklődését tükröző helyszíne vagy programja épp az ellenkező hatást válthatja ki: a nők sok esetben kizárva érzik magukat.

7. Beszéljenek a családról a munkahelyen!

Férfiként is beszéljen nyíltan arról, nyújt-e segítséget a vállalat a családoknak. A gyermekvállalás nem csak a nőket érinti. A kisgyermekes apukák számára is kihívást jelenthet a munka és a magánélet összeegyeztetése a gyermek születése utáni időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik