Pénzügy

Fejlámpát a kertésznek!

42 négyzetméter terület a kert hátsó részében – nem tűnik soknak, de akár egy egész család számára elegendő zöldséget termeszthetünk rajta. Sorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan.

Még pár nap, és elmúlik az utolsó menetrendszerű hideghullám a kertünk felett, távozik az összes fagyosszent. Ez azt jelenti, hogy most fogunk turbófokozatba kapcsolni: jön a paradicsomok, paprikák és padlizsánok kiültetése, költözhetnek ki az uborkák, vethetjük a tököket, eljött a nagy növények ideje.

Május az a hónap, amikor minden kertész megérti annak a mondatnak az erdetét: látástól vakulásig. Ugyanis annyi a tennivaló, hogy az ember könnyen fejlámpás kerti munkában találja magát. A legegyszerűbb a példakertünk tervein bemutatni.

Paradicsomi állapot

Az első ágyásba kikerülhetnek végre a paradicsomok, ha nem szánta rá magát korábban a kiültetésre. A paradicsomoknál sokféle tőtávolságot alkalmaznak: az olaszok van, hogy 20 centire ültetik a töveket egymástól, de nálunk inkább a 30-50 centi a szokásos. A kötözött, metszett típusnak a 30, a szabadon burjánzóaknak az 50. Én mondjuk a koktélparadicsomokat viszonylag közel ültetem, a kis sárgadinnye-méretű paradicsomokat termő ökörszív-fajtákat viszont nagyobb távolságra. A paradicsomok kiültetéséről ebben a cikkben lehet olvasni részletesen.

Rukkolátalanításkodás

A példakertünk ágyásában eddig a rukkola nőtt a paradicsomok helyén. A rukkolának már nincs túl sok hátra, mivel a hosszabbodó nap és a hirtelen hőmérsékletváltozások miatt már könnyen felmagzik. Ez mondjuk nem katasztrófa: meg lehet enni a virágjait is, s vissza lehet vágni a szárát, s akkor új leveleket hoz. De jó eséllyel innetől kezdve már elég könnyen újra magszárba szökken, hisz a növény a különböző stresszhatások miatt már szaporodó üzemmódban van. Szóval ne sajnáljuk azt a pár rukkolatövet, amitől megválunk a paradicsomok kedvéért.

Paprika és tök

A második ágyásba kikerülhetnek a paprikák is, lehetőleg azért még fátyolfólia alá. A paprika és a paradicsom alá tegyünk egy jó nagy adag (kb egy vödörnyi) komposztot, hadd legyen könnyű dolguk a nagybetűs Életben. A második ágyásban már jókora lesz a cukkíni, ha áprilisban kiültettük. A fóliasátorban, ahova én tettem egyelőre, mindenesetre már akkora, hogy egy fél óvodányi gyerek el tudna bújni a levelei között. A cukkínivel egyébként még nem vagyunk elkésve, lehet akár vetni, akár kikelteni a magot bent és kiültetni a pár nap alatt combosra hízott palántát.

Pihenős helyszínek

Ilyentájt már szépen nődögélget a krumpli, a borsó nálam már veszettül virágzik is. Egy-két hét és meglesz az első maréknyi bébi borsó, nyamm. Az első ízes, lédús epreket az én kertemben már szedni lehet, igaz, fátyolfólia alatt, mulcsfóliázva voltak egész télen.

Ami a 6. és 7. ágyás bokorbabjait illeti, ezek vetése is épp elfér még, ha gyorsan cselekszünk. Ügyelni kell a kelesztő öntözésére, mert különben hiányosan kel majd ki.

Bogaras növények

A hatodik ágyásba kerül még pár tő padlizsán is, bár azzal azért érdemes lehet megvárni a jövő hét végét, annyira melegigényes jószág. A padlizsán takarásával különösen érdemes foglalkozni, ugyanis a burgonyabogarak még a burgonyánál is jobban szeretik ezeket a tökféléket és hatalmas pusztítást tudnak végezni. Én őszintén szólva egy akkus morzsaporszívóval szoktam ellenük harcolni, ha megjelennek. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a végén van egy csomó bogár a morzsaporszívóban. Én vízbe szoktam végül fojtani őket és a vízet a burgonya és a padlizsán tövére locsolom. Nem hinném, hogy segít elriasztani a következő adag bogarat, egyszerűen jól esik, mintha halott ellenség fejét tűzném ki elrettentésképp a várfalra. A krumplibogarak a levelek fonákjára teszik az élénksárga petéiket, azokat mindenképp célszerű eltávolítani.

Terjeszkedő nagyhatalmak

A példakertben nem szerepel tök és dinnye, mert azek elég helyigényes növények. Pontosabban két fajta tök van: az indás és a guggonülő. Indás például a nagydobosi sűtőtök, a legtöbb dinnye és a hokkaidó-tök, míg guggonülő tök a nyári tök és azon belül a fehér gyalulnivaló tök és a cukkíni is. Ez a családi ház veteményese szempontjából annyit jelent: ha kevés a hely, akkor pont elég lesz 2-3 tök és cukkíni. Ha pedig van növényenként 4-5 további szabad négyzetméter, akkor oda érdemes lehet egy sütőtököt vagy dinnyét telepíteni. Ezek azonban elég vízigényesek, gondoskodni kell öntözésükről. A cukkíni jobban bírja az elhanyagolást, talán kisebb zöldtömege miatt is.

Eddigi a sorozatban megjelent cikkek

Van 28 szabad négyzetmétere? Őrült sok pénzt ér! – FN24 Ebben a részben van egy számítás azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a kertészkedés a vásárlással szemben. A válasz: IGEN.

Így lehetezer kiló zöldsége a kertjéből – FN24 Ebben a részben a felmerült kérdésekre válaszolva készítettem egy éves tervet egy példakertre, plusz hozamokat becsültem. A márciusi vetéseket is részleteztem.

Zöldséget termesztene? Akkor dobja el a kapát! – FN24 Ebben a részben arról van szó, milyen módszerekkel is érhető el ez a viszonylag nagy hozam.

20-30 kiló zöldséget szüretelhet egyetlen négyzetméterről – FN24 Ebben a részben pedig egy ágyásom egy évén mutattam be, hogyan lehet egy helyről 5-6 kör zöldséget is learatni.

A növény, amelynek hullájából él a többi – FN24 Ebben a részben a borsóról volt főleg szó, de kiderülnek az áprilisi vetési terv részletei is.

Így arat,aki jól vet – FN24 Ebben a részben a vetés trükkjeiről volt szó.

Van kertje? Enélkül nem ér semmit – FN24 Majdnem minden a paradicsomokról

Színarany potyog az égből, csak össze kell gyűjtenie! – FN24 Az esőről és az öntözésről

Fejlámpát a kertésznek! – FN24 A májusi vetni- és ültetnivalókról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik