Pénzügy

5+1 tipp: így vágja ki magát, ha fura kérdést kap az állásinterjún

Tetszik vagy nem, de az értelmetlennek tűnő kérdésekre is valami értelmeset kell válaszolnunk, ha meg szeretnénk kapni a hőn állított munkát.

Biztos önnel is előfordult már, hogy egy állásinterjú után hitetlenkedve csóválta a fejét, hogy vajon miért egy olyan interjúztatóval találkozott, aki furcsa, értelmetlen kérdésekkel bombázta.

Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója szerint azonban ezeknek az úgynevezett furcsa kérdéseknek is van céljuk. Segítségükkel képet kaphat az interjúztató, hogy a pályázó hogyan reagál egy váratlan, látszólag nem a témához illeszkedő kérdésre, mit tesz egy váratlan helyzetben, mennyire találja fel magát, hogyan oldja meg a helyzetet. Szóval gondoljunk erre is, ha szokatlan kérdést kapunk. Például ilyet:

Miért éppen Önt vegyük fel erre az állásra?

Ilyenkor lehet, hogy kedvünk lenne ezt válaszolni: “Fogalmam sincs, mert nem tudom, hogy kik jelentkeztek rajtam kívül, tehát nincs is összehasonlítási alapom”. De ezt persze nem tehetjük, ha szeretnénk az állást.

1. Tipp: Gondolkozzunk el, hogy mit várnak el tőlünk. Nyilván nem azt, hogy döntsük el az interjúztató helyett, hogy ki legyen a befutó. Inkább azt szeretnék, hogy érveljünk magunk mellett, mondjunk 1-2 pozitív tulajdonságot, személyiségjegyet, említsünk meg olyan tapasztalatokat, amelyek a cég hasznára lehetnek.

Jó, ha még az interjú előtt megnézzük, hogy vajon ki lehet a cégnek az ideális jelölt. Ehhez olvassuk át többször az álláshirdetést, és vegyük végig, hogy megvannak-e bennünk az elvárt képességek, készségek. Százszázalékosan senki sem felel meg az elvárásoknak, így azokra koncentráljunk, ahol megvan a megfelelés.

Mit tenne, ha egy repülőgép landolna a parkolóban?

Megint egy kérdés, aminek úgy tűnik, hogy semmi köze a meghirdetett munkához.Pedig van! Az ilyen típusú kérdésekkel azt szeretnék kideríteni, hogy hogyan gondolkodunk, hogyan reagálunk váratlan helyzetekre.

2. Tipp: Nincs jó, vagy rossz felelet. De nézzük meg mit üzenhetünk magunkról a különböző válaszokkal.

“Nem tennék semmit, hiszen nem értek a repülőgépekhez. Tudom, hogy a biztonságiak a helyükön vannak, elsősorban nekik kell intézkedniük.” = Ragaszkodunk a munkaköri leírásában foglaltakhoz, és ami nem foglalkozunk olyan dolgokkal, ami nem ránk tartozik.

“Azonnal kirohannék, és kiabálnék, hogy a többiek is jöjjenek segíteni.”  = rögötn segítségére sietünk másoknak, de nem átgondoltan tesszük, amit teszünk.

“Felmérném a helyzetet, hogy mekkora a gép, vannak-e sebesültek és számba venném, hogy kit hívhatok segíteni.” = Először átgondoljuk, hogy merre induljunk, és csak utána cselekszünk. 

Ha fa lenne, milyen fa szeretne lenni?

Az “Almafa, mert szeretem az almát” válasz sablonos.

3. Tipp: Úgy lehet kicsit javítani rajta, hogy utal rá, hogy az almafa, mint minden gyümölcsfa termő, azaz termést hoz, ami összeköthető azzal a gondolattal, hogy a kemény munkának is megvan a gyümölcse.

Ennél a kérdésnél is az a fontos, hogy a válaszadó legyen kicsit kreatív, válasszon szabadon bármit és meg tudja magyarázni a döntését. Szokták még választani a tölgyfát, mert évtizedek óta megbízhatóan áll egyhelyben, vagy az örökzöldeket, melyek az optimizmust és stabilitást jelképezik, esetleg a pálmákat, melyek hajlékonyak, könnyen idomulnak a környezetükhöz.

Ha állat lenne, milyen állat szeretne lenni?

Nagyon hasonlít az előző kérdésre.

4. Tipp: Vannak állatok, melyeket érdemes említeni, ilyen például a sas, amely a szabadságot, lendületet, erőt juttatja az emberek eszébe, vagy a ló, amely megbízható társ és hűséges.

A kutya is elő szokott fordulni, de keselyűt vagy földigilisztát Herczku Monika még nem hallotta említeni – érthető, hogy miért. Mondhatjuk azt is, hogy “cápa, mert azok még éjszaka sem alszanak, így folyamatosan tudnék dolgozni”.

5. Milyen gyengeségei vannak?

Ez a “nemszeretem kérdések” listáján biztosan nyerő pozícióban van. A karrier-tanácsadó elmondta: sokaknak borsódzik a háta tőle, és nincs olyan tréning, ahol ne szegeznék neki a kérdést, hogy vajon erre a kérdésre mi a jó válasz.

Nyilván senki sem szeret magáról rosszat mondani egy olyan kiélezett helyzetben, mint az állásinterjú, amin egy munka, egy család megélhetése múlhat, meg különösen nem. Azt a választ, hogy “szeretek sokáig aludni ezért gyakran elkések”, vagy “nem tudok együtt dolgozni a munkatársaimmal, mert intellektuálisan meg sem közelítik az én szintemet” nem lehet gyakran hallani, érthető okokból.

5. Tipp: Olyasmit mondjunk, ami hiba, de nem nagy, és javítható. Például: “hajlamos voltam régebben belefeledkezni a munkába és addig nem akartam felállni, amíg meg nem oldottam mindent, de idővel beláttam, és egy időgazdálkodási tréning is segített, hogy napi 11 órában nem lehet hatékonyan dolgozni. Fontos, hogy ha valaki egy hibájáról beszél (ami persze mindenkinek van), akkor azt is mesélje el, hogy hogyan próbál rajta javítani.

+ 1 Tipp: Bármennyire is bárgyúnak ítéljük a kérdéseket, ne adjunk ennek hangot, hanem szálljunk be a játékba, és próbáljunk kreatívan és ügyesen válaszolni.

Nyilván nem ezek a legjobb interjúkérdések, de ha ezeket kapjuk, akkor ebből próbáljuk a legtöbbet és a legjobbat kihozni. Lebegjen a szemünk előtt a cél: megszerezni az állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik