Pénzügy

Milliókat költünk a kutyánkra

Egy ebre élete során könnyen kiadhat hárommillió forintot is a tulajdonosa. Belegondolt már ebbe? Megmutatjuk, hogyan.

Sok-sok apró és néhány nagyobb kiadásból jöhet össze egy kutya átlagos 15 éves élete alatt a hárommillió forintos kiadás, amibe a gazdájának kerülhet – számolt utána a Pénzcentrum.hu.

Ami húzós tétel lehet: beszerzés, az oltások, és a betegségek

Persze, kutyája ingyen is lehet valakinek, befogadhat mondjuk egy kóbor ebet, vagy a menhelyről egy kutyust (bár ott is illik fizetni valamennyit), esetleg a szomszéd kutya kölykét. Ha viszont tenyésztőtől vásárlunk, akkor 15 ezer forintról indul a tarifa a fajtiszta állatoknál, a határ meg majdnem a csillagos ég. Meg a csip, maximum 3500-ért. Kell neki még póráz is, meg ház (ha nem lakásban tartjuk), edény, amiből eszik, iszik majd.

Aztán jön az oltás, ami szintén 15 ezer forint körül indul (kombinált oltás, négy alkalommal). Veszettség ellen évente kell védetni a kutyust, ami 15 év alatt 60-100 ezer forintnyi lehet. Ha pedig megbetegszik, ismét nyithatja a gazdi a bukszát. Pár ezer forint egy-egy vizsgálat, és ha műtétre is szükség van, az már tízezrekbe kerül. Ha nőstényünk van, és nem akarunk kiskutyát, akkor pl. ivartalanítani kell az állatot, ami szintén nem olcsó.

Etetés

A lap számításai szerint egy közepes testű kutyánál napi 560 forint körül van a vásárolt kutyakaja, ha magunk főzzük, akkor viszont a hozzávalók kijöhetnek 250-ből is. 
De ha a kedvencünknek valami speciális egészségügyi problémája van, akkor az etetés ennek többszörösébe is kerülhet. 
Végül is napi 500 forinttal számolták az etetést, ami 15 év alatt 2,7 millió forint. Az alapköltségekre pedig (oltás, csip, kutya örökbefogadási díja) több mint 90 ezer forintot számoltak. És akkor még nem volt beteg a kutyus. Szóval tényleg könnyen összejöhet az a 3 millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik