Pénzügy

Koszos a pénz, de mi így is szeretjük

A magyarok 84 százaléka szerint koszos a készpénz, de csak negyedük mos kezet a használata után.

Tény: egy átlagos európai papírpénzen 26 000 baktérium van, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre. A megkérdezett magyar felnőttek 84 százaléka szerint is koszos a készpénz, ám mindössze 26 százalékuk mossa meg minden alkalommal a kezét, miután pénzhez ért – derül ki a MasterCard ma nyilvánosságra hozott kutatásából, melyet tizenkét Európai országban végeztek.

A kutatásban részt vevő magyar felnőttek harmada nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne változtatni az életmódján azért, hogy higiénikusabban éljen, megelőzve ezzel a lengyel, cseh, német és horvát válaszadókat.

Nem csak a magyarok szerint koszos

A felmérés a többi vizsgált országban is hasonló eredményt hozott: kiderült, hogy az európaiak kétharmada szerint koszosak a pénzérmék és papírpénzek, így nem higiénikus kézbe venni őket, ám öt európai felnőttből mégis csupán egy mossa meg a kezét, miután pénzhez ért. A kutatás során 12 európai országban 9000 embert kérdeztek meg, akiknek többsége koszosabbnak tartja a készpénzt, mint a tömegközlekedési járművek kapaszkodóit, ám a megkérdezett európaiak egyelőre nem hagytak fel a készpénzhasználat szokásával.

A kutatás megállapította: a készpénzhasználattal kapcsolatos veszélyérzet és cselekvés között Magyarországon és Franciaországban van a legnagyobb távolság, vagyis e két országban mondták a legtöbben, hogy koszos a készpénz (84 és 74 százalék), ám itt mosnak a legkevesebben kezet készpénzes fizetés után (26, illetve 19 százalék).

Ezért

Több szempontból is logikus lenne váltani

A kutatás kapcsán Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója elmondta: a készpénz mellett rengeteg más tárgyat vagy felületet használunk másokkal közösen, és ugyan az esetek többségében szerencsére ez nem jár negatív következményekkel, rendkívül fontos a fertőzésveszély csökkentése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése.

Több szempontból is logikus lépés tehát a készpénzmentes fizetés, hiszen a kártyás vásárlás esetében a kártyabirtokos teljes mértékben kontrollálja a fizetés folyamatát, sőt, egyérintéses fizetésnél még át sem kell adnia senki másnak a kártyát. Továbbá a bankkártyák nem porózusak, mint a gyapotszálakból készített európai bankjegyek, és szükség esetén bárhol, bármikor könnyen letörölhetőek, gyorsan fertőtleníthetőek – hívta fel a figyelmet.

Mocskos vagy nem, a magyarok egyre jobban szeretik a készpénzt

Pedig

A magyarokat azonban ezek a szempontok úgy tűnik, kevéssé érdeklik. Hiszen épp az utóbbi időben jelentősen megnőtt a készpénzhasználat.

Az elmúlt egy évben ugyanis az MNB statisztikája szerint 24 százalékkal több kápé volt forgalomban, azaz 3318 milliárd forintnyi, aminek majdnem 80 százaléka a lakosság kezén ment át. Amiben nyilván szerepe van a díjmentes pénzfelvétel lehetőségének is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik