Pénzügy

Most aztán sok pénzt kaphat vissza a bankjától

Azoknak is visszaadják a korábban jogtalanul felszámított díjakat a pénzintézetek, akik már máshol bankolnak. Az összeg pár száz forinttól több tízezerig terjedhet.

Banki visszatérítés

Banki ügyfelek százezrei kaphatnak vissza pár ezer forinttól akár több tízezer forintig terjedő összeget a bankjuktól. Hiszen az MNB előírta, hogy az általa jogtalannak ítélt díjakat vissza kell fizetniük a pénzintézeteknek.

A bankokra egyébként 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a pénzügyi felügyelet, és kötelezte őket a kondíciós listák megváltoztatására is.

A pénzügyii felügyelet 33 bankot kötelezett visszafizetésre, ami összesen tízmilliárd forintnyit jelenthet szakértőik szerint az érintett ügyfeleknek.

Az első határidő április 30. volt, amit aztán kitoltak május 31-ig. Vannak tehát, akiknek már a múlt hét végén megérkezett a bankjuktól a jóváírás, mások még csak ezután számíthatnak rá.

Az is megkapja, aki már máshol bankol

Ha valaki időközben bankot váltott, annak elvileg a postás hozza ki a visszatérítést, ha jár. Azonban ha esetleg közben lakcíme is változott, akkor már nehézségbe ütközhet, hogy volt bankja teljesítse kötelezettségét.

Ezért a Napi.hu kérdésére azt tanácsolta az MNB, hogy ha a fogyasztó az elmúlt időszakban számláját megszüntette, és nem kapott még visszatérítést, értesítést a régi szolgáltatótól, ő maga érdeklődjön.

Vagyis azt javasolják, hogy a fogyasztó a korábbi szolgáltatójánál tájékozódjon a visszatérítés menetével kapcsolatban, illetve az ahhoz esetlegesen szükséges további adatokat adja meg volt bankjának.

Mennyi pénzt adnak vissza a bankok?

Több bank, így például a CIB és a Gránit, valamint néhány takarékszövetkezet is már visszafizette a díjakat – tudta meg az Azénpénzem.hu. Információik szerint azonban az összegek csalódást okozhattak az ügyfeleknek, mert esetenként csak néhány száz forintot tett ki. Tudnak azonban 80 ezer forintos visszatérítésről is – egy örökség átutalása után ennyi díjat számított fel a jegybank szerint jogtalanul az ügyfél bankja, s ezt már vissza is kapta.

A lap úgy tudja, a legtöbbet az MKB ügyfelei kaphatják vissza, mert náluk 15 féle díj emelkedett, az MNB szerint 68 esetben jogtalanul. Persze a visszatérítés nagyban függ attól is, ki mennyire használta a bank szolgáltatásait. 

Akik biztosan nem kapnak még pénzt

A Raiffeisen, az FHB, a DRB, a Fontana Credit, a Mohácsi Takarék, a Hévíz és vidéke, a Szabolcs és a Tisza Takarékszövetkezet (volt) ügyfelei azonban hiába várják a jóváírást május 31-éig. 
Ezek a pénzintézetek ugyanis perelnek, mert nem értenek egyet az MNB határozatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik