Pénzügy

Nyugdíjpénz: ez lesz, ha nem tudunk fizetni

Mivel az állami nyugdíj nem fog minket tejben-vajban füröszteni, ezért ésszerű lehet takarékoskodni. Amit arra alapozunk, hogy lesz miből. De mi van, ha nem lesz?

A fenyegető nyugdíjkatasztrófa ott lebeg mindnyájunk feje felett, nem tudni, meddig lesz fenntartható az elöregedő társadalmakban az állami nyugdíjrendszer. Mondhatni a csapból is ez folyik. Így hát aki még nem szánta rá magát, hogy pénzt gyűjtsön öregkorára, bizonyára annak a fejében is mocorog már a gondolat.

Nyugdíjpénz

A kínálat

Nyugdíjra három speciális megtakarítási formában gyűjthetünk. Köthetünk nyugdíjbiztosítást, beléphetünk önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy választhatjuk a nyugdíj-előtakarékossági számlát (nyesz) is.

Idén már mindhárom megtakarítási forma után jár adókedvezmény. Erről és az egyéb feltételekről korábbi írásunkból tájékozódhat.

Elvileg be lehetne lépni magánnyugdíjpénztárba is, de ezt a szektort mostoha helyzete miatt nemigen lehet manapság jó szívvel ajánlani, még akkor sem, ha jók a hozamok.

Nyugdíj?

Sok-sok évre kötelezzük el magunkat

S mivel a nyugdíj-előtakarékosság elég hosszú távú projekt, nem árt arra is gondolni, mi lesz, ha esetleg rossz felé fordul az életünk. Vagyis ha átmenetileg nem lesz munkánk vagy más miatt nem tudjuk fizetni a havi penzumot. Illetve ha sürgően szükségünk lenne a félretett pénzre.

Általánosságban arra számítsunk, hogy ha nem tudunk befizetni az előtakarékossági számlánkra, a szolgáltató egy bizonyos türelmi idő után felbonthatja azt. Nem kell aggódni, az addig összegyűjtött pénz a számlán marad. Viszont díjmentesen a várakozási idő, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után lehet csak hozzájutni – többek között erre hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu cikke.

Nyugdíjbiztosítás

Amennyiben nem tudjuk fizetni a díjat, lehetőségünk van díjcsökkentésre vagy a befizetés szüneteltetésére. Arról azonban tudjunk, hogy ez költséget jelent majd nekünk.

Ha pedig idő előtt lesz szükségünk a pénzre, akkor az összes korábban igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetnünk, plusz 20 százalék büntetőkamatot is.

Önkéntes nyugdíjpénztár

A tagdíjfizetés elmaradásakor a pénztár költséget számol fel, amit a hozamainkból von le. Mindezt addig teszi, amíg a nyugdíjpénztári számlánkon pénz van.

Az önkéntes pénztári hozam 10 év után vehető ki adó- és járulékmentesen, a tőke pedig csak 20 év elteltével vagy a nyugdíjkorhatár betöltésekor. És ha a várakozási idő letelte előtt vennénk ki a pénzt, akkor ehót és szja-t (jelenleg 27+16 százalék) kell fizetnünk az összeg után.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Ha a várakozási idő letelte előtt lenne szükségünk a pénzre, az igénybe vett támogatás összegét 20 százalékkal növelten kellene visszafizetnünk. Sőt, szja és eho-fizetési kötelezettségünk is keletkezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik