Pénzügy

Ezért felejtse el a készpénzt

Sokan esküsznek rá, büszkén posztolják is, hogy na, ők aztán nem mennek bank közelébe, náluk csak a kápé a nyerő. És mi van, ha azt mondjuk, ez a hozzáállás több sebből is vérzik?

A tranzakciós illeték bevezetése, no meg az ingyenes készpénzfelvét lehetősége kellett már csak hozzá, hogy az amúgy is igen magas magyar készpénzhasználatot történelmi csúcsra kerüljön.

Az elmúlt egy évben ugyanis az MNB statisztikája szerint 24 százalékkal több kápé volt forgalomban, azaz 3318 milliárd forintnyi, aminek majdnem 80 százaléka a lakosság kezén ment át. Ennek apropóján a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, mi is ezzel a gond.

Még Matolcsy is azt mondja

Drága, mindenkinek

Már mi is többször írtunk róla: sokba kerül a készpénzhasználat. Az MNB adatai szerint évente több mint 300 milliárd forintba. Összehasonlításul: ez a lenyúlt magánnyugdíj-pénztári pénzek tizede. S emlékezzünk csak, mennyire szívtuk a fogunkat, amikor 2012 őszén Matolcsy ennél egyharmaddal nagyobb kiigazítást jelentett be.

Vagy más oldalról, még zsebbe vágóbban nézve: az évi 300 milliárd pedig fejenként minden magyarra évi több mint 30 ezer forintnyi kiadást jelent.

Kényelmetlen és piszkos

Lehet, hogy lesz, aki ezzel vitatkozik, de azért gondoljunk bele: automatát kell keresni, számolgatni a kasszánál. 
Na és mivel kézen-közön forog a kápé, meglehetősen koszos is. A baktériumok pedig egész sokáig, akár hetekig is jól elvannak rajta – járt utána a lap.

Így nyúljk le a pénzét

Rizikós

S ha már az automatáknál és a készpénzfelvételnél tartunk: tudjuk, mennyire vonzó célpont ez a csalóknak. Aztán ha már kivettük a pénzt, el is lophatják tőlünk. Ilyenkor pedig nagy valószínűséggel keresztet vethetünk rá. Egy bankkártyánál azért mégiscsak ott az esély, hogy letiltsuk, és legalább a pénz egy részét mentsük.

Aki igazán peches, az még belefuthat a hamis pénzbe is – persze nem az ATM-nél, hanem bárhol, ahol fizetnek neki. Ha így jár, akkor kétszeresen is bajba kerülhet. A pénze nem ér semmit. S ha továbbadja a hamisítványt, még börtönt is kockáztat.

És persze ezzel nem azt mondjuk, hogy a bankkártyás fizetésnél, vagy az online bankolánél nincs semmi rizikó. Vagy hogy nincsenek költségek. De a kártyás és az online fizetés mögött mégiscsak ott van a bank biztonsági rendszere. Ha készpénzzel mászkálunk, akkor meg nincs mellettünk biztonsági őr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik