Pénzügy

Szegény magyar politikusok!

Harmadát keresi Orbán Viktor Angela Merkel fizetésének.

 

Kapcsolódó cikkek

 

Költségtérítéssel együtt bruttó majdnem 70 millió forintot keresett Németország kancellárja, Angela Merkel. Ezzel szemben Orbán Viktor, aki immáron harmadszorra miniszterelnök Magyarországon, havi 1,7 millió forintot keres a képviselői illetménnyel együtt – derül ki a Napi Gazdaság által összeszedett adatokból.

A képviselőknél nagy a szórás

“A németországi fizetésekkel összehasonlítva a magyarországiakat az látszik, hogy a bruttó alapfizetések esetében az ottani képviselők több mint 11-szer keresnek jobban. A minisztereknél ez a szorzó 4 alatt marad, míg a magyar miniszterelnök alapbérét a német kancellár bruttójával összevetve 3,5-szeres a differencia” – írja a lap.

Reális különbség

Ez mondjuk nem olyan nagy különbség, ha azt vesszük, hogy Németországban a bruttó nominális fizetések azonos munkakörök esetén a Napi egy korábbi elemzése alapján 4-5-ször nagyobbak, mint Magyarországon. Az eltérő árszínvonalakat figyelembe véve – azaz a jövedelmeket vásárlőerő-paritáson összehasonlítva – az Eurostat arra jutott, hogy egy átlagos német háztartás kétszer nagyobb rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkezik, mint egy magyar.

Mint a Blikk mai cikkéből kiderül, nálunk a képviselői fizetések átalakításának legnagyobb nyertese vicces módon Gyurcsány Ferenc – igaz, ő keres a legkevesebbet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik