Pénzügy

Amíg nincs mentőcsomag, nem lesz kilakoltatás

A kormány szerdai ülésén döntött: meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot. Hogy meddig, arra nem mondtak konkrétumot.

A kabinet szerdai ülésén úgy döntött, meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot a devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig – közölte a kormányszóvivő szerdán.

Giró-Szász András az MTI kérdésére adott tájékoztatásában hozzátette, hogy a kormány az ezzel kapcsolatos javaslatát az Országgyűlés elé terjeszti.

A parlament ezt megelőzően tavaly novemberben döntött arról, hogy március helyett április 30-ig tartson a kilakoltatási moratórium.

Őszig húzódhat

Április 30-án egyébként az Európai Bíróság is ítéletet hozhat a Kásler-ügyben, ami azért fontos, hogy a Kúria kiegészítse a decemberben hozott jogegységi határozatát. Az Országgyűlés ugyanis csak ezt követően fogadhatja el a kérdést rendező jogszabályt, előreláthatóan valamikor az ősz folyamán.

A kormányülést megelőzően a végrehajtói és a közjegyzői kamara is úgy nyilatkozott, hogy szerintük is szükséges lehet az április végén lejáró határidő meghosszabbítása.

A Jobbik tovább is menne

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítását a forintosítás, majd a felelősségre vonás kell, hogy kövesse – kommentált a Jobbik.

Üdvözlik egyébként, hogy a kabinet többszöri felszólításukra meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, azt pedig különösen, hogy a többször elhangzott jobbikos javaslat szerint mindez a devizahiteles-probléma végleges megoldásáig tart majd. Ennek szellemében a párt bízik abban, hogy a kormányzat végre összeszedi a bátorságát, s az egyetlen valóban véglegesnek tekinthető forgatókönyv szerint a felvételkor érvényes árfolyamon forintosítja a devizahiteleket.

Mindezt pedig elszámoltatásnak kellene követnie szerintük. Azt szorgalmazzák, hogy a bankrendszer es a felügyeleti rendszer érintett vezetőit is vonják felelősségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik