Pénzügy

Özvegyi nyugdíj – ennyi segítséget kaphatunk a bajban

A házastárs, élettárs elvesztése nagy szomorúság, de anyagilag legalább támaszt nyújthat az egyedül maradónak, hogy plusz ellátást kaphatnak.

A tb-nyugdíjrendszeren belül többféle hozzátartozói ellátást lehet kapni, így például özvegyi nyugdíjat is.

Kinek mikor jár?

Az özvegyi nyugellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy (jogszerző) házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó hozzátartozói anyagi juttatás.

Az ellátást az élettárs abban az esetben kaphatja meg, ha az elhunyttal haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagy ha megszakítás nélkül tíz év óta együtt éltek.

Az  elvált,  továbbá  házastársától  egy  évnél  hosszabb  ideje  különélő személynek  özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

Mi az az ideiglenes özvegyi nyugdíj?

A házastárs (élettárs) halálától egy évig, továbbá  az  elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár.

Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekre pedig a harmadik születésnapjáig folyósítható.

Az  ideiglenes  özvegyi   nyugdíj  hatvan  százaléka  annak  az  öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála  időpontjában megillette vagy megillette volna.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően állandó özvegyi nyugdíjat lehet igényelni.

Ki kaphat állandó özvegyi nyugdíjat?

Az, aki házastársa halálakor már maga is betöltötte a nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy megváltozott munkaképességű, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Állandó özvegyi nyugdíj akkor is jár, amikor az özvegy az elhalálozástól számított  tíz, illetve tizenöt éven belül eléri a jogosultságot (pl. a nyugdíjkorhatárt). A tíz év azokra vonatkozik, akiknek 1993. február 28-a után hunyt el a házastársuk, a 15 év pedig azokra, akiknek korábban.

Mennyi az állandó özvegyi nyugdíj?

Az  özvegyi  nyugdíj  alapvetően annak  az  öregségi  nyugdíjnak  a hatvan százaléka,  amely  az  elhunytat  a halála időpontjában megillette.

Ha pedig a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt  betöltött,  vagy  megváltozott  munkaképességű özvegy más ellátásokban (rokkantsági, rehabilitációs, korhatár  előtti  ellátásban,  saját  jogú  nyugellátásban, szolgálati   járandóságban,   balettművészeti  életjáradékban,  átmeneti bányászjáradékban) is részesül, vagy árvaellátásra jogosult gyermekeket  tart el, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi  nyugdíjnak  a  harminc  százaléka, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

Több  jogosultnál  az  özvegyi  nyugdíjat egyenlő arányban meg kell osztani.

Megszűnés

Az ellátás több esetben is megszűnhet, például akkor, ha az özvegy a nyugdíjjogosultsága előtt újra házasságot köt, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesít.

Benyújtás

Az igényt vagy a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosító igazgatóságnál (ha még nem volt nyugdíjas a házastárs) vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (ha már nyugdíjas volt) lehet benyújtani. 
A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság általános leírását itt érheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik