Pénzügy

Ilyen trükkösek a magyar webshopok

Sokan közülük csak annyit tesznek, hogy helyettünk rendelik meg külföldről az árut, és ezért jókora sápot húznak tőlünk.

Rákaptunk

Mint már hírt adtunk róla, a külföldi webshopokból esetenként sokkal olcsóbban is megrendelhetünk egy-egy terméket, mint a hazaiakból. Vannak akik tudják ezt, és élnek is a lehetőséggel. Mások viszont vagy nem tudnak róla, vagy nem mernek külföldről rendelni, mert félnek, hogy becsapják őket.

Élelmes magyar webshoposok ezt kihasználva „átvállalják a megrendelés fáradalmait”, és cserébe jókora (akár 50-150 százalékos) árrést vágnak rá a termékre. Vagyis ennyivel fizetünk többet, mintha saját magunk rendeltünk volna – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Ma már jóval biztonságosabb

Míg néhány évvel ezelőtt a nagy értékű online tranzakciók legfőbb hátráltató tényezője a biztonsági megoldásokkal szembeni bizalmatlanság volt. A PayPal mára megoldotta ezt a problémát azzal, hogy 45 napon belül 100 százalékos visszatérítést kínál a vásárlónak probléma esetén a fizikai termékekre vonatkozóan, azokban az esetekben, ha a megrendelt termék nem érkezik meg, vagy nem felel meg a leírásnak.

Aki tehát biztosra akar menni, annak érdemes létrehoznia egy PayPal-számlát (amihez kicsit kell tudni angolul). Ha ezt az utat választjuk, annak előnye lehet még, hogy a bankkártya adatait sem kell másnak kiadni.

Adót azért kell fizetni

Persze az, hogy külföldről rendelünk, nem jelenti azt, hogy a kötelező fizetnivalókat megúsznánk. Azt kell tudnunk, hogy az Európai Unión kívüli országokból a magánszemélyek 45 euróig vásárolhatnak vám- és áfamentesen. 150 euróig csak áfát kell fizetniük a vásárlóknak, ezt meghaladóan azonban vámköteles a termék.

Az Európai Unió vámhatárain belülről rendelt árucikkeket viszont külön nem terheli sem áfa-, sem vámfizetési kötelezettség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik