Pénzügy

Jó pár család kerülhet bajba két hét múlva

A kilakoltatási moratórium április 30-án lejár. Miskolcon a Szendrei utcában egy bérházban sokan aggódnak emiatt.

Kilakoltatás

Nagy a felháborodás Miskolcon a Szendrei utcában, mert a lakók szerint a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. (MIK) jogtalanul akarja kiköltöztetni őket – számolt be az Észak.hu. Márpedig ebben a házban elég sok család kerülhet bajba.

Hiába fizetett, felbontották a szerződését

A tudósítónak egy idősebb asszony például arról számolt be, hogy hiába fizette be a tartozásait, az ingatlankezelő megszüntette a bérleti jogát, s mellé felemelték a lakbérét is, majdnem 40 ezer forintra. Akkor, amikor egyébként 36 ezer forint a jövedelme. S mivel ezt már végképp nem tudta fizetni, már 600 ezer forintnyi tartozása gyűlt össze.

A lakó beszámolója szerint a MIK-nél azt mondták neki, április végén el kell hagynia a házat, s ha kell, karhatalommal vezettetik el.

Ha küszöbön a kilakoltatás

Inkább felrobbantja a házat

Egy másik asszonynak nem volt tartozása, de mivel 95-ben elhunyt a férje, akinek nevén volt az albérlet, vele már nem akarnak szerződést kötni. A cserébe felajánlott garzon bérleti díját meg nem tudta volna fizetni – mesélte a lapnak.

Azt is hozzátette, nem megy el, ha ki akarják lakoltatni, inkább felrobbantja a házat.

Szanálni akarják?

Egy fiatalember azt mondta a helyszínen, az igazság az, hogy szanálni akarják (az eléggé leromlott állapotban lévő) házat. És akit csak lehet, cserelakás nélkül akarnak kitenni.

Olvasónk, aki figyelmünkbe ajánlotta a cikket azt írta, áldatlan állapotok vannak a lakásokban. Ő pedig úgy hallotta, hogy esetleg bevásárlóközpont lesz a ház helyén.

Ezekre is rákérdeztünk a MIK-nél, meg arra is, lesz-e valamilyen kompromisszumos megoldás. Cikkünk megjelenése után a következő válasz érkezett a cégtől:

“Az említett ingatlan ugyan rendkívül rossz műszaki állapotú és alacsony komfortfokozatú, de azok, akik fizetik az állapotoknak megfelelő alacsony bérleti díjat, továbbra is lakhatnak a Szendrei utcai bérlakásokban, mivel azok még egy ideig alacsony komfortfokozatú bérleményként üzemeltethetők. Azoknál viszont, akik tartozást halmoztak fel, a tartozás miatt megszűnt a bérleti jogviszony. A felmondott jogviszonyok helyett új jogviszonyokat kötni erre az ingatlanra már nem lehetséges, mivel az ingatlan gazdaságtalan üzemeltetése és állapota miatt jövőre bontásra kerül.”

Évente egyébként mintegy 250-300 családot lakoltatnak ki Magyarországon.

A kettészakadt ország

Miközben a kormány a beindult gazdaságnak örül (jobban teljesítünk), a javuló makroszámok mögött kegyetlen tények maradnak láthatatlanok. Az országban regionálisan hatalmas különbségek vannak: míg Közép-Magyarország egyre jobban fejlődik (Itt a munkanélküliség 4-6%), Észak-kelet Magyarországon 16-20%, és ez már a közmunkával kozmetikázott érték. Nem véletlen, hogy itt a Jobbik a második legnépszerűbb párt. 2009 és 11 között ebben a régióban 30-40%-kal maradt el az GDP országos átlagától a helyi, míg Közép-Magyarországon átlag 60%-kal volt több. Utóbbi régió termeli meg a magyar GDP 48-50%-át, míg Észak-Magyarország 7,2%-ot csak. Nő innen az elvándorlás is, s jellemzően nyilván csak azok maradnak itt, akik teljesen képzetlenek, akinek egyre kilátástalanabb a jövőjük – nagy kudarca ez az uniós regionális támogatásoknak. Tulajdonképpen gettósodik az ország – az új kormány változatlan gazdaságpolitikája pedig csak mélyíteni fogja Magyarországon belül a szakadékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik