Pénzügy

Újra drágulhat a bankolás

Látványosan csökkent, aztán újra emelkedett, illetve átrendeződött a pénzügyi szolgáltatások díja. Csak győzzük követni!

A KSH legfrissebb adatai szerint az idén kissé szelídült a banki díjak növekedése. Pontosabban januárban 0,3 százalékos, majd februárban 8,7 százalékos csökkenést mértek az előző hónaphoz képest.

A februári jelentősebb csökkenésben bizonyára szerepe volt az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésének is, amit a lakosság mintegy kétharmada igényelt.

Márciusban már újra emelkedtek a díjak

Márciusra azonban ez a hatás már nem volt elég, már ismét enyhe (0,5 százalékos) áremelkedést regisztrált a statisztikai hivatal az előző havi díjakhoz képest. Amiben nyilván az is benne lehet, hogy számos bank márciustól tette közzé új, inflációval korrigált díjait.

Gigabírság után

De ellenhatás is lehetett, hiszen közben volt egy jókora (1,2 milliárd forintos) MNB-bírság, amely több bankot arra késztetett, hogy átgondolja díjazását, és újra ingyenessé tegye a korábban díjmentesként hirdetett szolgáltatásait.

Éves szinten még mindig igen boros az áremelkedés

Sokkoló

Mint korábban hírt adtunk róla, tavaly több hónapban is 50 százalék körüli/feletti szintű éremelkedést regisztrált a KSH a pénzügyi szolgáltatásoknál. Ehhez képest van némi szelídülés idén, de még így is a bankszektor szolgáltatásai drágultak a legjobban.

Januárban átlagosan több mint 32 százalékkal, februárban már „csak” 14,9 százalékkal, márciusban pedig 12,9 százalékkal kerültek többe a pénzügyi szolgáltatások, mint egy évvel korábban.

Átrendeződés

Az Azénpénzem.hu közben arról számolt be, hogy több banknál is megszűntek hétfőtől egyes bankszámlacsomagok, illetve hogy egyre több helyen módosítják az alapkínálatot. Aminek nyilván az a célja, hogy több pénzt szedjenek be az ügyfelektől.

Azonban a portál információi szerint az „átcsomagoláshoz” sem kaphatnak teljesen szabad kezet a bankok. Az MNB-től ugyanis azt a tájékoztatást kapták, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók nem sorolhatják át automatikusan az ügyfeleiket, ha egy számlacsomagot meg akarnak szüntetni. Azt az ügyfélnek is el kell fogadnia, hallgatólagosan. De ilyen esetekben is meg kell vizsgálni, nincs-e szó egyoldalú szerződésmódosításról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik