Pénzügy

Ennyire veszélyes eldobni a bankkártyás bizonylatot

Időről időre felreppennek olyan hírek, hogy mennyire rizikós eldobni az ATM-es készpénzfelvételkor kapott banki cetlit. Merthogy lenyúlhatják a pénzünk.

Arra voltunk kíváncsiak, vállalunk-e valami kockázatot azzal, ha az ATM-es készpénzfelvétel után például a szemetesbe dobjuk a gép által kiköpött bizonylatot.

Lenyúlták a pénzét?

Veszélyes?

Időnként hallani olyan híreket, hogy például a nyomtatványon olyan adatok szerepelnek, amelyek alapján egy ügyesebb kiberbűnöző könnyebben be tudja azonosítani az ügyfelet. Vagy hogy a papírkát megszerezve könnyedén leemelhet pénzt a számlánkról. Ezért a piacot és az eljárásrendeket jól ismerő szakértőt kérdeztünk.

Abban kértük a segítségét, hogy valóban veszélyes-e a cetlit kidobni? Mitől függ, hogy veszélyes-e? Ha veszélyes, miért? Mennyire “vájt fülű” kell hogy legyen, akinek a kezébe kerül a bizonylat ahhoz, hogy valóban veszélyben legyen a pénzünk? S ha a kártyás vásárláskor kapott bizonylatot dobjuk el, akkor azzal veszélybe sodorhatjuk-e a pénzünket?

Nem veszélyes, de…

A szakértő megkeresésünkre azt mondta, a magyarországi telepítésű készpénzkiadó automatákból származó szelvény nem alkalmas arra, hogy abból bármilyen, az ügyfélnek esetlegesen károkozásra alkalmas adatot kiolvassanak. Hozzátette: a kártyakibocsátók már megváltoztatták volna a bizonylatok adattartalmát, ha ez a veszély fennállna.

Az azonban szerinte is valóban jelenthet minimális biztonsági kockázatot, ha a bizonylaton rajta van, mennyi pénz maradt még a számlánkon. Mert egy magasabb összeg esetleg kártya- és adattolvajok célpontjává tehet minket.

Ne kockáztassunk

A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, ha bizonylat nélküli tranzakciót indítunk, vagy elvisszük magunkkal a blokkot.

Emellett hangsúlyozta még, mennyire fontos, hogy idegenek semmiképpen ne férhessenek hozzá, ne figyelhessék ki a PIN kódunk. Mert onnan már csak egy lépés, hogy a kártyánkat megszerezve a pénzünkhöz is hozzájussanak.

És mi a helyzet külföldön?

Van némi eltérés a Magyarországon kiadott bizonylatok adattartalma és a külföldi bizonylatok adattartalma között – jegyezte meg. De ez nem jelent fokozottabb kockázatot. Tanácsa: ne legyünk kevésbé óvatosak külföldön sem, mint amennyire itthon azok vagyunk.

Kártyás vásárlásnál

Külön rákérdeztünk, van-e rizikó abban, ha a boltban a kártyás fizetésnél kapott cetlit kidobjuk a kukába. A szakértő szerint a kockázat itt még kevesebb, hiszen a vásárláskor kapott bizonylat általában kevesebb adatot tartalmaz, mint amit az ATM-es készpénzfelvételnél kapunk. Kártyás vásárlásnál például nincs rajta a számlán maradó összeg sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik