Pénzügy

Női nyugdíj: sürgősen lépjen, ha nem akar lemaradni

A Nők 40 Plusz program azoknak jelenthet segítséget, akiknek már csak néhány év hiányzik a nyugdíjba vonuláshoz szükséges negyvenéves szolgálati időhöz.

Nők nyugdíj előtt

Azok a nők, akiknek megvan a legalább 40 év nyugellátásra jogosító szolgálati idejük, 2011 januárja óta nyugdíjba mehetnek. Hogy mi számít jogosultsági időnek, és ebben milyen változás volt az idén, arról itt olvashat.

Azonban mivel a nyugdíjhoz közeledve egyre nehezebb elhelyezkedni, sokan lehetnek azok, akiknek már csak kevés, pár év hiányzik a 40 év szolgálati időhöz. Nekik jelenthet segítséget a nők 40 program. Eredetileg tavaly év végéig hirdették meg, de aztán kiterjesztettek idén április 30-ig.

Hogyan segít a Nők 40 Plusz?

Azok az álláskeresőként nyilvántartott nők léphetnek be a programba, akiknek a koruk miatt nem sok esélyük van elhelyezkedni. A lényeg, hogy a leendő munkáltató támogatást kaphat az érintett hölgyek foglalkoztatásához, s így összejöhet a még hiányzó szolgálati idő ahhoz, hogy meglegyen a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év.

A munkaadóknak azt kell vállalniuk, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatják a célcsoportba tartozó hölgyeket. A támogatást egyénenként legfeljebb 10 hónapig kaphatja a munkáltató és emellé vállalnia kell további 2 hónap továbbfoglalkoztatást.

Kik vehetnek részt a programban?

Azok a nők, akik legalább 1 hónapja regisztrált álláskeresők. Közülük akik már betöltötték a 60. életévüket, azok után a nyugdíjjogosultsági időtől függetlenül járhat a munkáltatónak a támogatás.

Akik pedig elmúltak 55 évesek, azoknak legalább 37 év jogosultsági idővel kell rendelkezniük. Ők a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól kaphatnak határozatot arról, hogy megvan a 37 év szolgálati idejük (a 60 év felettieknek nem kell ilyen igazolás).

Így spórolhat rajtunk a munkáltatónk

Mennyi támogatást kaphat a munkáltató?

Mivel a programba csak 55 év feletti nyilvántartott álláskereső vonható be, és így a foglalkoztatáshoz a munkáltató eleve részleges vagy teljes adókedvezményt érvényesíthet a Munkahelyvédelmi Akcióterv szerint, így a programban csak a fennmaradó (a kedvezménnyel csökkentett) szociális hozzájárulási adó téríthető meg.

A nők 40 programban a támogatás mértéke 50 és 100 százalék között szabadon határozható meg, figyelembe véve a helyi munkaerő-piaci sajátosságokat – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatójából.

A program 2014. április 30-ig van nyitva és a támogatást a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal járási munkaügyi kirendeltségén lehet igényelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik