Pénzügy

Ezért átverés a jégsaláta

A tavasz megérkeztének egyik fontos jele, amikor elkészül az év első tojásos nokedlije ecetes fejessalátával. Általában májusban szokott ez bekövetkezni, de idén a rekordmeleg tél miatt biztosan hamarabb, már áprilisban megérkeznek az első szabadföldi fejessaláták.

A zacskós növény

Ezek lesznek az elsők, amelyek nem fólia alatt, gombaölőszerek között teremtek, hanem a nap sütötte és az eső áztatta őket. Ezekben nem annyira halmozódnak fel a nitritek és nitrátok sem a túl kevés téli fény és a túl sok növekedést serkentő műtrágya miatt.

Igaz, a salátáknál már szinte keresni kell a nem fólia alatt növőt. Mondhatni, a saláta az a növény, ami egész, nem túl hosszú, életét műanyagba csomagolva tölti. Különösen igaz ez a jégsalátára, amelyet szinte nem is lehet fólián kívül termeszteni.

Spórolna a salátán?

Az Agrárgazdasdági Kutatóintézet adatai szerint 150-250 forint egy fej saláta, és körülbelül kétszer ennyi egy kicsit izgalmasabb lollo a piacokon.

Ám aki hipermarketben vásárol salátamixet vagy jégsalátát, ennél jóval többet fizet. Egy átlagos salátamix körülbelül 2000 forintba kerül kilónként, egy 100-150 grammos zacskó körülbelül 3-500 forint. Egy átlagos fejessaláta is hasonló súlyban van, ebből ki is derül: a salátamix kétszer olyan drága, mint a jó öreg fejessaláta.

Hatalmas árkülönbség

Ha mixet szeretne enni, még mindig sokkal jobban megéri, ha külön-külön vásárolja meg az összetevőket, összevágja otthon és elteszi. Ha jól csomagolja a házi mixet (kicentrifugázva, nem szárazon, nem vizesen, zárható zacskóba vagy dobozba teszi el egy nedves papírtörlővel), akkor egy hétig biztosan eláll.

A nagy átvágás: a jégsaláta

Így a télből kifelé jövet különösen jól jön az embernek némi vitamin, ami a salátákban alapevetően van bőven. Ez a jégsalátára azonban kevésbé igaz: egy átlagos fejjesalátánál jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz. Ez különösen igaz, ha a rukkolát és a bébispenótot is a saláták közé vesszük. Íme egy (angol) infografikon ehhez. (A magyar fejessaláta angolul a butterhead a cikk második oldalán lévő táblázatban.)

Mint kiderül, a legtöbb fontos vitaminból vagy ötször annyit tartalmaz a fejessaláta, mint a jégsaláta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik