Pénzügy

Veszélyben a vagyonunk

betörés (betörés)
betörés (betörés)

Akinek van lakása, van miért aggódnia. Az elmúlt években ugyanis drasztikus emelkedést regisztráltak Magyarországon a betöréses lopásoknál.

A rendőrség által rögzített betöréses lopások száma jelentősen, majdnem 40 százalékkal emelkedett 3 év alatt – figyelt fel a Pénzcentrum.hu az Eurostat által közölt adatokra.

Megesett

Listavezetők vagyunk

Az elmúlt tíz évben 2009-ben volt a legkevesebb regisztrált betörés: 16 200 darab. Azóta évről évre nőtt a szám, 2012-ben pedig már 22 587-re emelkedett. 2010-11-12 vezet a betörések számában az utóbbi tíz évben.

Régiós szinten sem lehetünk túl büszkék magunkra. Mert ugyan Lengyelországban jóval több betörés volt (41 ezer), mint nálunk. De ha a lakosságszámra vetített eseteket nézzük, akkor előzzük Szlovákiát, Romániát, Csehországot, Horvátországot, Lengyelországot és Ausztriát is. S ráadásul toronymagasan vezetjük a mezőnyt, hiszen a felsorolt országok közül négyben 1 ezrelék alatt van a mutató, nálunk meg 2,2 ezrelék.

A gyilkosságok száma is nőtt

Nemcsak a betöréses lopások terén állunk rosszul, a gyilkossági statisztikák is romlottak: 2013-ban a 2012-es 110 esethez képest 133-ra nőtt a gyilkosságok száma országszerte. Borsodban stagnált az emberölések száma (6), míg Baranyában 4-ről 10-re ugrott, Csongrádban 2-ről 7-re, míg Szabolcsban, Hajdú-Bihar megyében nagyobb csökkenés volt megfigyelhető. A legrosszabbul Pest megye áll 17 esettel, ami mindkét évre érvényes volt, vagyis itt is stagnált a szám. 30%-kal nőtt az embercsempészet mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik