Pénzügy

4 tipp, hogyan szokjon le az esztelen vásárlásról

Ez a cikk önnek szól, ha folyton azon kapja magát, hogy már megint olyan dolgokat talál a kamrában vagy a szekrényben, amire semmi szüksége.

Sokan vagyunk úgy vele, hogy többet költünk, mint amennyit eredetileg tervezünk. És megveszünk olyan dolgokat, amik nem is kellenek. Mert ugye ott vannak az akciók, a reklámok, és elcsábulunk. Ha változtatni szeretne ezen, tartsa be, amit a Bankráció.hu javasol!

1. Vásárlás előtt várjunk egy hetet! Persze nem arra utalnak itt, hogy ha elfogyott a kenyér, akkor csak egy hét múlva menjünk el a boltba. Hanem a nagyobb értékű vásárlásokra. Szerintük, ha már eldöntöttük, mit veszünk, érdemes egy hetet várnunk. Ezzel kikerülhetjük a „csak most, csak neked” típusú csapdákat. És ha még egy hét múlva is úgy érezzük, szükségünk van az adott dologra, csak akkor cselekedjünk. Egyébként pedig érdemes úgy vásárolni nagyobb dolgot, hogy amire szükségünk van, ahhoz vadásszunk akciót.

2. Egyet mindig tegyünk vissza a polcra. Ez a módszer olyan, mintha a fogyókúrából kölcsönöztük volna (amit kiszedtél, annak a felét rögtön tedd vissza a tálba). Például ha több ruhát is teszünk a kosárba, akkor a legkevésbé tetszőt nyugodtan visszacsempészhetjük a helyére. Nem sokat vesztünk vele, de a pénztárcánk nyer.

3. Írjunk listát. És persze tartsuk is magunkat a listához. Na jó, egye fene, néha elcsábulhatunk. De csak egy feltétellel, ha plusztermék helyett egyet kihúzunk az eredeti listáról. De abban is megegyezhetünk magunkkal, hogy maximum mennyit költünk.

4. Egyet be, kettőt ki. Ezt pedig úgy értik, hogy ha már minden megvan otthon, kezd túlzsúfolttá válni a lakás, a szekrények, akkor csak úgy vegyünk valami új dolgot, ha a régiek közül (ruha, cipő, bútor) legalább kettőt elajándékozunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik