Pénzügy

Nyugdíjpénz: kannibalizmus és lehúzás

Nem árt az óvatosság, ha szakértői ajánlás alapján szeretnénk bebiztosítani magunkat nyugdíjas korunkra. Mert lehet, hogy a szakértő sem annyira független.

Komoly visszásságokra hívja fel a figyelmet a nyugdíjpénzek ügyféltoborzásánál az Azénpénzem.hu. Már nem először.

Nyugdíjpénz

Független szakértő? Ugyan!

Mint írják, áldást és átkot is hozhatnak a szakértők, ha valaki a neten próbál tájékozódni, milyen formában is takarékoskodjon idős korára. Mert ha a szakértő olyan cégnél dolgozik, amely értékesíti is a különböző nyugdíjbefektetéseket, akkor valószínűleg anyagilag is érdekelt.

S ha már a jutalék is benne van a pakliban, erősen megkérdőjelezhető a szakértői függetlenség.

Veszélyben a nyugdíj

Különösen agresszívan nyomulnak az idéntől adókedvezménnyel is megtámogatott nyugdíjbiztosítások ügynökei. Naná, hogy a jutalékért, ami a portál információi szerint igen motiváló lehet: kiteheti az éves díj 100-180 százalékát is.

A kannibalizmus is játszik

A nyugdíjbiztosításoknak egyébként igen nagy a helyzeti előnyük amiatt, hogy nincs maximálva a szervezési jutalék úgy, mint pl. a nyugdíjpénztáraknál. Ahol a jutalék legfeljebb az éves tagdíj működési tartalékára eső része lehet, ami (az éves befizetés nagyságától függően) átlag 0,3-9,9 százalék között mozog.

Vigyázzon!

A lap szerint egyébként a kannibalizmus is terjedőben van, vagyis hogy az ügynökök igyekeznek elszipkázni például a nyugdíjpénztárak tagjait, és rábeszélni őket, inkább nyugdíjbiztosítást kössenek. De az sem ritka, hogy arra beszélik rá az ügyfeleket, bontsák fel az életbiztosítást, és helyette nyugdíjbiztosításba fektessenek. Ami az ügyfélnek kifejezetten hátrányos lehet az alacsony visszaváltási érték miatt. De persze az ügynök mindenképpen jól jár – a jutalékkal.

Szóval amikor döntünk, ezt is vegyük figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik