Pénzügy

Ezek megőrültek: elengedik a lakáshiteleket

Izland még Matolcsy csomagjainál is durvább dolgokat talált ki a gazdaság élénkítésére.

Az izlandi kormány bejelentette, reményeik szerint már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek egy online felületen az adósság-elengedési programba. Ennek keretében csaknem 5 millió forintnak megfelelő összeget kínál fel minden állampolgárának az izlandi kormány. A kormány elgondolása szerint ugyanis ezzel lehet segíteni a gazdaság talpraállását a válságból.

A GDP tizede

A program nem kis volumenű: 1,25 milliárd dollárt, az izlandi gazdaság éves bruttó össztermékének majd tizedének felel meg az adósságcsökkenés értéke. 2008 óta az izlandi bankok sok adósságot egyszerűen elengedtek – a mostani program a banki „felejtés” értékének körülbelül a fele. Emellett lehetővé teszik, hogy az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításaikból adómentesen elő- vagy végtörlesszenek.

A bankok zsebére

És hogy vajon hogyan tervezi a kormány finanszírozni saját nagyvonalúságát? Mint a Bloomberg korábbi tudósításából kiderült, a bankok adójából. Még azoktól a bankoktól is bevasalja a kormány a pénzt, amelyek már csődöt mondtak.

Az infláció lett az árfolyamveszteség

A lépés mellett azért határozta el magát a kormány, mert brutálisan megugrott Izlandon az infláció a válság kezdete óta: két év alatt 37 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak. S mivel a jelzáloghiteleket jellemzően az inflációhoz kötötték a bankok, a lakástulajdonosok hatalmas törlesztőrészlet-emelkedéssel találták szemközt magukat. Éppen, mint nálunk a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt.

Izland: ortodox sikertörténet vagy egyedi képződmény?

Izlanddal sokan példálóznak, mint az ortodox gazdasági elképzelések sikeres terepével. A 300 ezres kis szigetország 2008-ban három bankot volt kénytelen csődbe engedni. Nem azért nem vállalták a bankok megmentését, mert nem akarták, hanem mert nem is tudták volna: a bankok betétállománya az izlandi GDP ötszöröse volt, horribilis összeg. Ezért úgy döntöttek, a külföldi betéteseknek nem fizetik vissza az elveszett pénzt, csak az izlandiaknak. Ezért Hollandia és Anglia, akik a saját forrásaikból kellett kártalanítsák nemzeti betéteseiket, a mai napig úgy tartják, Izland az adósuk. Ezek után a válság hatására elszabadult a korona árfolyama (a dollár árfolyama 60-ról 145-re ugrott), s a mai napig nagy az infláció. Kétszeresére kellett növelni az adókat. A nyugdíjrendszer deficites, az életszínvonal még mindig alacsonyabb, mint 2007-ben volt. Az ország EU-csatlakozása megnövelte volna a stabilitást, de az idén győzedelmeskedő EU-szkeptikus pártok visszavonták a csatlakozási kérelmet. Izland érdekes terep úgy földrajzilag, mint gazdaságilag, de valószínűleg modellértékű sosem lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik