Pénzügy

Ennyire (nem) rizikós a PayPass bankkártya

Amikor először használta az új bankkártyáját, olvasónk eléggé elbizonytalanodott. Kockázatosnak érezte, hogy PIN-kód nélkül is lehet vele vásárolni.

János azt mondta, el is felejtette, hogy legutóbb a bankban PayPass kártyát kapott. Csak amikor első alkalommal fizetett vele, akkor szembesült vele (a pénztáros kérdése alapján), hogy egy érintés is elég lehet a fizetéshez. Rögtön ki is verte a víz, mert volt már, hogy ellopták a bankkártyáját. De azt legalább PIN kód védte.

Meg is kérdezte a pénztárost, hogy vajon mi van, ha máshoz kerül a kártyája? Aki megtalálja, az is vígan vásárolhat vele, egy-egy érintéssel, amíg le nem fogy róla pénze?

Nem kapott választ, csak annyit, hogy legfeljebb 5 ezer forintig él az érintéses fizetés lehetőség. De hogy hányszor, azt már nem tudta megmondani a hölgy. Olvasónk pedig nem emlékezett rá, hogy a bankban beszéltek-e neki erről…

A Mastercardot kérdeztük, mit kell tudni a PayPass használatáról, biztonságáról, kockázatáról.

Ötezres határ

Megerősítették, hogy Magyarországon minden bank 5000 forintos felső limitet használ a PIN kód nélküli PayPass vásárlásokhoz. Ennél nagyobb összeg is fizethető egy érintéssel, de akkor a kártya már kódot kér.

Azt is hozzátették, hogy banktól függően A PayPas kérhet PIN-t a több egymást követő, 5000 forintnál kisebb vásárláskor is. Ami, mint hangsúlyozták, a visszaélések megakadályozásának nagyon jó módja.


Fotó: MTI / Földi Imre

Kér kódot, vagy nem?

Rákérdeztünk, pontosan mit is jelent az, hogy a kártya kérhet kódot az egymás utáni vásárlásoknál. Kér is, vagy sem?

Kiderült, hogy ha valaki elveszíti a PayPass kártyáját és nem veszi rögtön észre, előfordulhat, hogy néhány kis összegű vásárlás árát leemelik a számlájáról. Ám minden hazai bank maximálja azoknak a kis összegű vásárlásoknak a számát (általában 3 vagy 4 darabban), amelyeket sorozatban, egymás után, offline, vagyis PIN kód megadása nélkül meg lehet csinálni egy-egy kártyával. Ez tehát azt jelenti, hogy maximum 15-20 ezer forintos kockázatot vállal, aki elhagyja a kártyáját.

Az SMS-üzenet azért jól jöhet

Hogy ezt a veszteséget minimalizáljuk, tanácsolják, kérjünk a kártyához SMS-értesítést a tranzakciókról. Így ha baj van, esélyünk lehet arra, hogy amint az első (legfeljebb 5 ezer forintos PIN nélküli) vásárlásról értesülünk, letiltsuk a kártyát.

A kártyacég egyébként azt javasolja, hogy tekintsünk úgy a PayPass kártyára, mint a készpénzre, vagyis vigyázzunk rá legalább annyira.

Nem nagyobb a kockázat

Az ellopott PayPass kártyáknál egyébként a társaság szerint nem beszélhetünk nagyobb kockázatról, mint a chipes és/vagy mágnescsíkos kártyáknál. Hiszen pl. különösen a mágnescsíkos leolvasó termináloknál egy aláírás odahamisításával, vagy a chip kártyák mellett esetlegesen kis papírra odaírt PIN kód felhasználásával sokkal nagyobb összeget lehet leemelni valakinek a számlájáról, mint a PayPass kártyákkal vásárolva, kód nélkül.

A PayPass technológiáról szerintük azt érdemes még tudni, hogy minden PayPass művelet a hagyományos bankkártyákhoz hasonlóan chip alapú tranzakció, ami fokozott biztonságot jelent. S az esetek nagy részében nem kell átadni a plasztikot a pénztárosnak, azt a kártyabirtokos maga helyezi a terminál elé.

Óvintézkedések

Hasonlóak, mint a többi bankkártyánál is: kiemelten óvjuk magát a kártyát és a hozzá tartozó PIN-t is. A kódot ne írjuk fel, tartsuk inkább fejben, és ne áruljuk el senkinek.

Ha pedig felmerül a gyanú, hogy a kódunkat esetleg megtudta valaki, amilyen gyorsan csak lehet, változtassuk meg, elejét véve az esetleges visszaéléseknek.

Alapszabály, hogy még azoknak is érdemes naponta ellenőrizniük, hogy megvan-e a kártyájuk, akik nem gyakran fizetnek vele. Sőt, épp azért, hogy észleljék, ha eltűnt, és azonnal le tudják tiltani. Ha pedig nincs meg, le kell tiltatni.

A kártyatársaság szerint ha néhány alapvető szabályt betartunk, megmutatkoznak az egyérintéses bankkártya valós előnye: a gyors, készpénzmentes fizetés.

Akinek van, szívesen használja

Minden ötödik ember zsebében lapul PayPass kártya, akinek pedig nincs, az többnyire szívesen kipróbálná a PIN kód és aláírás nélküli kártyás fizetést – derül ki a Budapest Bank felméréséből. Úgy vélik, a PayPass kártyások tapasztalatai az érintés nélküli fizetési eszköz elterjedésének kedveznek. Használóik ugyanis gyorsabbnak tartják a hagyományos bankkártyáknál, és a készpénzes fizetésnél is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik