Pénzügy

Hamarabb is jöhet a nyugdíj

Akinek nem mindegy, hogy már a hónap első felében megkapja-e a nyugdíjat, vagy csak később, annak érdemes tovább olvasnia.

Különbség van a nyugdíj érkezésének időpontjában, attól függően, hogy a postás hozza-e ki vagy pedig a számlára kapja-e a juttatást az idős ember.

Mikor jön

Az átutalással jellemzően már 10-12-e között megérkezik az összeg. Viszont ha a kézbesítő hozza ki, akkor jellemzően csak a hónap második felében. Kivétel mindkét fizetési formánál a december, amikor előbb érkezik az ellátás. Hogy pontosan mikor, arról a posta minden érintettnek küldött egy levelet, még novemberben.

Átutalással ekkor jön a nyugdíj:

Április 11. péntek

Május 12. hétfő

Június 12. csütörtök

Július 11. péntek

Augusztus 12. kedd

Szeptember 12. péntek

Október 10. péntek

November 12. szerda

December 3. szerda

Eddig a postás hozta, de előbb szeretné megkapni?

Lehetnek azonban olyan élethelyzetek, ami miatt fontos lenne, hogy hamarabb jöjjön a nyugdíj, mint ahogy a postás kihozná. Ezt úgy lehet elintézni, hogy az ONYF honlapján található B04 nyomtatványt kitölti a nyugdíjas és beküldi – járt utána a Pénzcentrum.hu. Vagy elmegy személyesen a nyugdíjfolyósítóba a nyomtatványért (illetve megkér valakit, hogy menjen le), és aláírva, kitöltve visszaküldi az űrlapot.

Magyarországon

Ami még fontos: az átutaláshoz csak a nyugdíjas saját számlaszámát lehet megadni, családtagokét nem.

És aki számlára kapja a nyugdíjat, annak persze némi bankköltségre is kell számítania. Viszont cserébe nagyobb biztonságban tudhatja a pénzét, mintha otthon tartaná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik