Pénzügy

Nyugdíj: keserves időkre kell felkészülni

Idős korunkra a korábbi fizetés töredékének megfelelő járadékkal kell beérnünk. Úgy, hogy közben a kiadásaink nem sokkal csökkennek. Mégis hogyan fogunk így megélni?

A statisztikai előrejelzések azt mutatják, hogy az aktív évek befejeztével bőven több mint tíz évet tölthetünk még nyugdíjban. A gond az, hogy a többség nem fogja tudni fenntartani megszokott életszínvonalát.

Nyugdíj előtt

Ez vár ránk

A KSH által publikált EHLEIS 2010-es európai felmérése szerint ma Magyarországon a 65 éves korban várható élettartam a férfiaknál még 14,1 a nőknél pedig 18,2 év. A 65 év pont az a kor, ameddig fokozatosan, évek alatt kitolnák a jelenlegi 62,5 éves nyugdíjkorhatárt. A várható élettartam egyébként egyre nő.

S ami szomorú, hogy a hátralévő évek csak egy részében leszünk nagy valószínűséggel egészségesek. A felmérés szerint ugyanis egy  65  éves  magyar nő  5,9  évet  (további  életéveinek  32 százalékát)  tölthet  el korlátozottságmentesen (vagyis egészségesen), 7,6 évet (42 százalék) mérsékelt, és 4,7 évet (26 százalék) súlyos korlátozottságban.  Egy  ugyanilyen  korú  férfi  még  5,4  évet  fog  élni  egészségesen  (még  várható  életévei 38 százalékát) és további 5,7 évet (41 százalék) mérsékelt, illetve 3 évet (21 százalék) súlyos korlátozottságban.

Nyugdíjpénz

Bevételek és kiadások

S közben az is számszerűsíthető tény, hogy az átlagnyugdíj a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as becslése szerint az átlagkereset mindössze 66 százaléka.

A gond az, hogy csak azért, mert nyugdíjba vonulunk, a kiadásaink még nem csökkenek ugyanilyen mértékben (34 százalékkal), mint a bevételeink – hívta fel a figyelmet az aránytalanságra a MetLife Biztosító.

Ezért szerintük mára már nem lehet kérdés, hogy aktív éveinkben kell-e foglalkoznunk az előtakarékossággal. Ez a társadalom és az egyes ember érdeke is. Legalábbis akkor, ha szeretnénk róla gondoskodni, hogy meglegyen a nyugdíjas évek életszínvonalához tartozó anyagi fedezetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik