Pénzügy

Munkaruha: lázadunk az elegáns ellen

A munkáltatók ruhapénz nélkül is elvárják, hogy jól öltözzünk. Pedig a magyar munkavállalók háromnegyede úgy gondolja, nem kellene, hogy fontos legyen, miben jár dolgozni.

Bár a munkáltatók jelentős része elvárja az alkalmazottaktól, hogy az előírásoknak megfelelően öltözködjenek, ennek ellenére kevesen gondoljuk úgy, hogy ruhánk befolyással lenne a munkavégzésünkre – derült ki a Profession.hu legújabb felméréséből. A válaszadók 56 százaléka a hétköznapi viseletet részesíti előnyben.

A Profession.hu több mint 2400 internetező bevonásával készült kutatásából az is kiderül, hogy a munkavállalók 51 százalékánál vannak kötelezően betartandó munkahelyi öltözködési szabályok, de ennek ellenére csak 9 százalékuk kap ruhapénzt munkáltatójától.


Fotó: Thinkstock

Nemzetközi helyezésünk

A Reuters egy korábbi, 24 országot felölelő kutatása 2010-ben Európa legslamposabb nemzetei közé sorolt minket. A Profession.hu kérdéseire kapott válaszok alapján azóta is inkább a kényelem áll a középpontban, mint az elegancia: a magyar munkavállalók 56 százaléka a hétköznapi viseletet részesíti előnyben, ha dolgozni megy és háromnegyedük szerint a ruhájuk semmilyen hatással nincs a munkavégzésükre, így nem is fordítanak rá különösebb figyelmet. A közép- és felsővezetők között csupán minden negyedik tartja magát elegánsnak.

Állásinterjún

/>Sportos vagy elegáns?

A magas pozíciót betöltő vezetők csupán egyharmada állítja, odafigyel arra, hogy elegánsan járjon dolgozni. Közel felük egyszerűbb ruhákat, 22 százalékuk pedig kifejezetten a kényelmes viseletet választja a hétköznapokban. 

A fizikai tevékenységet végzők szeretnek egyszerű ruhában munkába menni (65 százalék), a leginkább sportosan pedig a részmunkaidős dolgozók öltözködnek, 38 százalékkal.

Milyen gyakran veszünk új ruhát?

A felmérés szerint az elegánsan öltözködők cserélik leggyakrabban a ruháikat, nekik több mint felük vásárolt új darabot az elmúlt fél évben, míg a válaszadók körében ez az arány 32 százalék. 

A dolgozók 39 százaléka csak alkalmanként, 14 százalékuk pedig szinte sosem vesz új munkaruhát.

A cipőkről

Kiderült, inkább a nők hajlamosabbak váltócipőt hordani, de az eltérés a nemek között nem jelentős, körül-belül minden második esetben fordul elő. Kivételt képeznek ez alól az egészségügyi dolgozók 75 százalékkal, akikre a leginkább jellemző, hogy a munkaidőben cipőt cserélnek.

 

A portál szerint a kutatás reprezentatívan bizonyította: a magyarok szerint nem a ruha teszi az embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik